Trivan: Usvajanje Zakona o klimatskim promenama do kraja godine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio da očekuje da će do kraja godine biti usvojen Zakon o klimatskim promenama i niz mera kojima će Srbija uskladiti mere o emisiji gasova sa efektom staklene bašte sa međunarodnim sporazumima.

"Javna rasprava o Zakonu je završena i očekujemo da do kraja godine Zakon uđe u skupštinsku proceduru i da se usvoji", rekao je Goran Trivan novinarima nakon otvaranja konferencije "EU i Srbija – Talanoa dijalog" o klimatskim akcijama.

Kako je rekao, najvažnije je da zakonski reguliše praćenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i da se u svim sektorima društva vodi računa o emisiji gasova i klimatskim promenama.

"To znači da će Akcioni plan i Strategija koja će uslediti iza toga obraditi sve naše sektore i da će svi morati da vode računa i primene mere da postepeno smanjimo emisiju gasova staklene bašte, kao i preduzimamo mere koje su indirektno vezane za ublažavanje klimatskih promena", naveo je Trivan.

Dodao je da Srbija neće smanjivati granice za emisiju gasova sa efektom staklene bašte koje je prihvatila Pariskim sporazumom, ali da će pratiti dešavanja u regionu.

"Pratićemo sve što se događa u regionu koji će biti najpogođeniji klimatskim promenama i ukoliko bude potrebno, s vremena na vreme, korigovaćemo svoje limite", rekao je Trivan.

Upitan da li je izvodljivo da se istovremeno smanjuje emisija gasova i nastavi razvoj društva i industrije, ministar je ocenio da je to moguće i da je to princip na kojem se mora zasnivati nova civilizacija.

"Ukoliko želimo da se razvijamo, a ne želimo da umanjujemo emisiju gasova staklene bašte, pogušićemo se. Ali, ako budemo primenjivali ono o čemu pričamo, ima nade. Međutim, bez pošumljavanja i ozelenjavanja nijedno rešenje neće biti dovoljno dobro", naglasio je Trivan.

Direktorka Sektora za klimatske akcije Evropske komisije Elina Bardram rekla je da je današnja konferencija, koju su organizovali Evropska komisija i Ministarstvo zaštite životne sredine, dobra prilika za nadogradnju saradnje Srbije i EK kada je reč o Akcionom planu i primeni Pariskog sporazuma.

"Kao što znate, ova godina je proglašena 'Talanoa godinom'. Talanoa je reč za otvoreni, transparentni dijalog, a mi razgovaramo o tome kako da se zaustave i ublaže globalni efekti klimatskih promena i primene odredbe Pariskog sporazuma", poručila je Bardramova.

Istakla je značaj javnog dijaloga, kao i uključivanje sektora biznisa, civilnog društva i nevladinih organizacija kako bi svi članovi društva imali svest o značaju klimatskih promena.

broj komentara 0 pošalji komentar