Ireni Mišović nagrada "Duga": Podržala sam svoje dete

Modnoj urednici i novinarki Ireni Mišović svečano je uručena ovogodišnja nagrada "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u poslednjih godinu dana.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović uručila je nagradu Ireni Mišović, koja je u suzama zahvalila na priznanju, ističući da je podržala svoje dete onako kako bi svaki roditelj to trebalo da čini.

"Decu ne treba odbacivati. Znam da ima mnogo roditelja koji razmišljaju kao ja i koji su zaslužili ovo priznanje, ali nemaju dodira sa medijima i zato želim da i u njihovo ime primim ovu nagradu", rekla je Mišovićeva u emotivnom obraćanju.

U obrazloženju žirija navodi se da je šesta dobitnica nagrade afirmativnim stavovima izrečenim u brojnim medijima, a povodom istopolnog venčanja svoje ćerke, nesumnjivo doprinela širenju tolerancije u društvu prema LGBT osobama.

"Time je poslala snažnu poruku svim roditeljima čija su deca drugačije seksualne orijentacije o potrebi za mnogo većim stepenom prihvatanja i razumevanja svojih najbližih što u Srbiji često nije slučaj", obrazložio je žiri svoju odluku na današnjoj svečanosti u Starom dvoru.

Među nominovanima za nagradu u najjužem krugu ove godine su bili i glumac Stefan Buzurović, dramski pisac Dušan Janković, reditelj Stevan Bodruža i KC Grad.

Dodeli nagrade "Duga", koju je 2013. ustanovila Gej strejt alijansa, prisustvovali su i ambasador Velike Britanije Denis Kif i šef delegacije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt.

Među dosadašnjim dobitnicima priznanja su predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica Pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво