Počeo Ramazan – mesec posta

Za islamske vernike danas je počeo Ramazan - mesec posta, koji će trajati do 14. juna. Vernici će se tokom tridesetodnevnog ramazanskog posta uzdržavati od jela, pića, loših dela i misli od zore (sufura) do mraka - iftara.

Vreme nastupanja Ramazana računa se po lunarnom kalendaru i svake godine se pomera za 10 dana. 

Pred osvit zore, tačno u 2 sata i 56 minuta, vernici islamske veroispovesti u Novom Pazaru započeli su ramazanski post. Današnji post završava se u 20 časova i pet minuta. Vreme dnevnog posta određeno je vaktijom, posebnim kalendarom sa tačno označenom satnicom koja prati dužinu dana. Jednomesečni ramazanski post obavezan je za sve zdrave punoletne muslimane. 

Ramazan je Sveti mesec za muslimane i smatra se da je tada počela objava svete knjige Kurana. 

"Mesec Ramazan je mesec pokajanja, tekvaluka, čuvanja od greha. Takođe je i mesec bogobojaznosti, istrajnosti i odricanja u ime Alaha. Mesec zikra i mnogobrojnih ibadeta, mesec Kurana, mesec ljubavi, bratskih susreta, opraštanja, solidarnosti i potpomaganja", objašnjava predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Melvud Dudić. 

Jednomesečni post vernike ne oslobađa redovnih obaveza i poslova ali je dopušteno da se oni prilagođavaju verskim dužnostima. Po završetku posta, 15. juna slavi se Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. 

broj komentara 0 pošalji komentar