Kroz opštinu Šid prošlo blizu 700.000 migranata

Od početka povećanog priliva migranata, kroz opštinu Šid prošlo je oko 700.000 migranata, a u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji, predstavnici Delegacije EU u Srbiji i UN agencija, kao i predstavnici opštine obišli su Prihvatni centar u Adaševcima. 

Prihvatni centar u Adaševcima, kao i ostale prihvatne i centre za azil, finansijski pomaže EU, u pogledu obezbeđivanja adekvatnog smeštaja, hrane, pristupa zdravstvenoj nezi, obrazovanju, uslugama zaštite, a posebno kada je reč o deci i ostalim ranjivim kategorijama. 

EU pomoć pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja. 

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar podsetila je da je Srbija, suočavajući se sa velikim izazovima, uspela da obezbedi podršku migrantima i izbeglicama tokom 2015. i 2016. godine, kada je više od milion ljudi potražilo sigurnost u Evropi, a većina njih je prošla zapadnobalkanskom rutom. 

"EU podržava Srbiju u njenim naporima da obezbedi adekvatne usluge od početka povećanog priliva migranata. Sa skoro 100 miliona evra, EU je najveći donator", kaže Norčić Štamcar. 

Naglasila je da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa opština i gradova na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice, te da zato EU pruža pomoć lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete da pruže potrebne usluge, kao što su zdravstvene, komunalne i obrazovne usluge i to za dobrobit ne samo migranata, već i cele lokalne zajednice. 

Kako je saopšteno, zamenik predsednika opštine Šid Zoran Semenović da je velika većina od oko 700.000 migranata koji su od početka povećanog priliva migranata prošli kroz šidsku opštinu, kraće ili duže, boravila u jednom od tri prihvatna centra na području Opštine Šid.

"Iako su kapaciteti komunalnih, zdravstvenih i drugih službi Opštine Šid, zbog velikog broja migranata, znatno opterećeni, to nije uticalo na kvalitet života migrantske populacije tokom boravka na području šidske opštine, kojima je pružena sva neophodna pomoć u smeštaju, hrani, zdravstvenoj nezi i obezbeđen život dostojan čoveka", kaže Semenović. 

Naglasio je da se veliki značaj pridaje suživotu sa migrantima, a da su Opštini Šid veliku pomoć u tome pružili donatori, te je zahvalio EU koja je najveći donator Srbije u upravljanju migracijama.

Predstavnici Delegacije EU, UN agencija i opštine obišli su i Osnovnu školu "Branko Radičević", gde je sredstvima EU postavljeno javno osvetljenje oko škole, kao i Osnovnu školu "Vuk Karadžić" kojoj su donirani nameštaj i učila i koju zajedno pohađaju lokalna i deca migranti, a gde je danas obeležen i Mejdunarodni dan porodice zajedničkom akcijom uređenja škole, koju su izveli roditelji lokalne i dece migranata. 

Obišli su i Dom zdravlja "Šid" gde je uručeno vozilo za transport pacijenata, dok je Zavod za javno zdravlje "Sremska Mitrovica" dobio nosač mikrobioloških pločica i autoklav, koji su bitni za svakodnevni rad mikrobiološke laboratorije u ovoj ustanovi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво