"U Srbiji nema napretka po pitanju LGBT prava"

U poređenju sa prethodnim godinama u Srbiji nije bilo nikakvog napretka po pitanju LGBT prava, piše u "Rainbow Europe" izveštaju koji je i ove godine, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, objavila organizacija za zaštitu interesa LGBT osoba (ILGA Europe).

Kako je navedeno u saopštenju te organizacije, izveštaj pokazuje da Srbija i dalje nema nijedan zakon koji reguliše pitanja porodičnog života LGBT osoba, prava trans osoba i promene pola, kao ni pitanje azila za LGBT osobe, dok se zakoni o zločinu iz mržnje ne primenjuju.

Izveštaj sadrži podatke o položaju LGBT osoba, odnosno o nivou zaštite LGBT prava u svakoj od država, naročito one koji se tiču diskriminacije, prava na porodični život, zločine iz mržnje, priznavanja rodnog identiteta, slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja, kao i prava na azil.

Ove godine izveštaj je obuhvatio podatke sakupljene u 49 zemalja, a generalni zaključak je da čak i zemlje koje su bile vodeće u razvoju politika za unapređenje ljudskih prava LGBT osoba pokazuju zabrinjavajući trend opadanja, odnosno stagnacije u zagovaranju i razvoju pravnih okvira za poboljšanje položaja.

Na vrhu ovogodišnje liste je, kao i prethodne tri godine, Malta, a prate je Belgija i Norveška, dok se na dnu liste nalaze Azerbejdžan, Jermenija i Turska. Najlošiji rezultat u regionu ima Makedonija, dok se najbolje kotira Hrvatska, dodaje se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar