Stefanović: Neće biti duplih tehničkih pregleda

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da neće biti duplih tehničkih pregleda kao što je najavljeno, već će oni biti kao i do sada na godinu dana. Ići ćemo na izmene zakonskih odredaba iz 2009. godine, istakao je Stefanović.

Nebojša Stefanović je razjasnio da je zakonskim odredbama iz 2009. godine predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina. 

"Ova odredba neće biti primenjivana i ići ćemo na izmene tog zakona. Niko ne treba da se plaši. Tehnički će biti na godinu dana, kako je bilo i do sada", rekao je Stefanović za TV Prva.

Automobili stariji od 15 godina najbrojniji su na srpskim ulicama, a statistika kaže da je reč o više od 60 odsto registrovanih vozila u Srbiji.

Kako RTS nezvanično saznaje u MUP-u Srbije, da bi se promenio Zakon iz 2009. godine, potrebno je da resorni ministar još ovog leta u parlamentu predloži izmene i dopune Zakona o saobraćaju, tačnije tog člana koji je još 2009. godine odredio da vlasnici automobila preko 15 godina moraju dva puta godišnje na tehnički pregled.

Međutim, u MUP-u kažu da od 5. jula primenjuju pravilnik o tehničkim pregledima i da će tehnički pregledi biti mnogo rigorozniji, ali će sada biti samo na godinu dana.

Dilema o tehničkom pregledu postoji jer se oni sada ne rade na način podložan kontroli. Naime, u Crnoj Gori, BiH i susednim zemljama, pregled je odavno pod video-nadzorom i nema mogućnosti za zloupotrebe. Kod nas, takozvane agencije, registruju vozilo bez njegovog odlaska na tehički pregled, što od 5. jula ipak neće biti moguće, tvrde u MUP-u.

"Automobili moraju da se slikaju na tehničkim pregledima, svaki automobil moraće da ima pet fotografija koje su sastavni deo svakog zapisnika sa tehničkog pregleda", objašnjava Marko Manolović, Tehnički 10 plus.

"Predstoji nam najopasniji period što se tiče saobraćajnih nesreća"

Ministar Stefanović rekao je, upitan da li je zadovoljan rezultatima Zakona o saobraćaju koji je stupio na snagu početkom aprila, da ako jedan čovek pogine u saobraćaju, ne može da kaže da je zadovoljan u potpunosti. 

"Mogu da kažem da je impresivan napredak kada poredite sa svim prethodnim godinama. Prošle godine do 15. maja imali smo 61 poginulog u saobraćajnim nesrećama, danas imamo 35 poginulih, što je značajan napredak i skoro hiljadu manje povređenih u saobraćajnim nesrećama", rekao je Stefanović.

Ministar je objasnio da tek predstoji letnja sezona i najopasniji period što se tiče saobraćajnih nesreća, kao i da će biti nastavljeno sa rigoroznom primenom zakona.

Podseća da umor, vožnja u alkoholisanom stanju, nevezivanje sigurnosnih pojaseva, prekoračenje brzine, najčešći su faktori koji dovode do saobraćajnih nesreća.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара