Grad u Miokovcima kod Čačka

Jako nevreme praćeno gradom, vetrom i obilnom kišom ovog popodneva pogodilo je nekoliko čačanskih sela. Štete najviše ima u voćnjacima ali i na drugi poljoprivrednim kulturama. U Miokovcima grad je uništio 80 odsto zasada.

Protivgradni strelac Vojkan Tomić kaže u izjavi za Glas zapadne Srbije da je bio na komandnom mestu i pre nego što je primio naredbu.

"Odmah sam dejstvovao, mogu da vam potvrde i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ispalio sam šest raketa, ali nije bilo pomoći. Čuo sam da su rakete ispaljivane i iz Goričana, Milićevaca i Rakove", kaže Tomić.

Sitan grad doneo je mnogo problema čuvenim miokovačkim voćarima. U severnom delu sela štete, kažu, ima u skoro svakom zasadu.

"Suv grad je padao deset minuta, petnaest padao. Jedan deo Miokovaca je opusteo, bukvalno je stradalo 80 odsto voća, najviše kajsije, trešnje i višnje", kaže Delimir Paunović iz Miokovaca.

U gradonosne oblake ispaljeno je šest raketa, ali u Miokovcima pretpostavljaju da štete ima pedesetak voćara.

U tom selu kažu da će tek sa prvim sunčanim danima plodovi kajsija pokazati oštećenja.

"Mi ćemo preduzeti sve mere da ne bi ta kajsija propala, ali ne verujem da ćemo uspeti da mi to uradimo jer je velika šteta, bio je jak grad i mnogo ga je bilo", dodaje Radoljub Vojinović iz Miokovaca.

Da se odbrane od grada u nekim domaćinstvima primenjuju metode koje su njihovi preci koristili.

"Sekiru okrenula, ništa više nisam radila. Nije danas pomoglo, nekad pomogne", kaže Miljana Nikitović.

Štete ima i u susednim selima, na jagodičastom voću, žitaricama i drugim usevima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво