Manjak novca usporava pripreme Srbije za otvaranje poglavlja 27

Srbija nije ostvarila napredak u pripremama za otvaranje poglavlja 27, a životna sredina nije prioritet Vlade Srbije što pokazuje princip finansiranja ove oblasti, ključni je zaključak najnovijeg "Izveštaja o (ne)napretku" Koalicije 27 koji je danas predstavljen na konferenciji u Botaničkoj bašti.

U petom godišnjem izveštaju organizacija civilnog društva, čijem su predstavljanju prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija i Ministarstva zaštite životne sredine, podvlači se da svi aspekti životne sredine u Srbiji zahtevaju daleko više ulaganja nego što je, kako se navodi, predviđeno aktuelnim budžetom iz kojeg se izdvaja 0,5 odsto.

Predstavnica regionalne kancelarije Svetske organizacije za prirodu (WWF) Duška Dimović ocenila je da je kada je reč o životnoj sredini i klimatskim promenama najveći problem što Zeleni fond nije operativan i što nema dovoljno sredstava za ulaganje u zaštitu životne sredine.

Dimovićeva je kao napredak označila osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine, ali je istakla da Vlada nije prepoznala klimatske promene i zaštitu životne sredine kao prioritet.

"Ako ima političke volje, onda se to prati finansijama. S obzirom na to da je 0,5 odsto BDP-a izdvojeno za životnu sredinu, to pokazuje da nije prioritet", rekla je Dimovićeva.

Kao jednu od ključnih prepreka za napredak u pripremama za pregovore o članstvu u EU koji se odnosi na poglavlje 27, Dimovićeva je navela neodgovarajuću saradnju između sektora.

"Kada svi budemo shvatili da životna sredina nije stvar samo resornog ministastva već i infrastrukture, šumarstva, vodoprivrede, energetike, poljoprivrede... Moramo sarađivati između sektora, ali i na nacionalnom i lokalnom nivou. Neophodna je i saradnja privatnog sektora, organizacija civilnog društva i Vlade", naglasila je Dimovićeva.

Trivan: Sav novac od naplate zelenih taksi da uđe u Zeleni fond

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je u oblasti životne sredine ostvaren evidentan napredak u poslednjih godinu dana u tehničkom i organizacionom smislu, ali ističe da je resorno ministarstvo treba da se izbori sa nerazumevanjem u vezi sa načinom finansiranja svih segmenata životne sredine.

"To nije alarmantno, ali prošle godine smo pokrenuli to pitanje. Uspostavljen je tzv. Zeleni fond, on je počeo da radi, ali nisam zadovoljan nivoom sredstava koja su odvojena", rekao je Trivan.

Dodao je da će sa Ministarstvom finansija biti razgovarano o izradi novog budžeta i da sav novac prikupljen od naplate zelenih taksi uđe u Zeleni fond.

"Tako bismo mogli da za početak isfinansiramo mnoge administrativne poslove u vezi sa poglavljem 27. Naravno da nam treba mnogo više novca nego što izdvajamo za ove namene, ali važno je da smo uspostavili budžetski fond i da on počinje da funkcioniše", naveo je ministar na konferenciji u Botaničkoj bašti.

Kako je rekao, Srbija spada u zemlje koje najmanje odvajaju za životnu sredinu.

"Jako je važno da i to što izdvajamo prvo dođe na pravo mesto, što u budžet Ministarstva što u lokalne samouprave, i da se namenski troši. Upozorio sam lokalne samouprave da ćemo ove godine kontrolisati trošenje budžetskih sredstava i da ćemo reagovati", naglasio je Trivan.

Izveštaj Koalicije 27, koji je danas predstavljen, obuhvata oblasti zagađenja vazduha, upravljanje otpadom, zagađenje voda, zaštitu priorode, uravljanje hemikalijama, industrijska zagađenja, buku i klimatske promene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво