Ćuprija, zlatnik cara Lazara direktoru Visoke medicinske škole

Na obeležavanju Međunarodnog dana medicinskih sestara u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji direktor te ustanove, poreklom Grk, Hristos Aleksopulos, dobio je zlatnik cara Lazara. Skup je organizovao Savez udruženja zdravstvenih radnika.

Skup je otvorio narodni poslanik i predsednik Srpskog lekarskog društva Darko Laketić, nakon čega je predsednica Sveza udruženja zdravstvenih radnika Ćuprija, Danijela Rdioičić zahvalila Aleksopulosu u ime 96.650 medicinskih sestara na saradnji i želji da ih motiviše da nastave obrazovanje tako što im ukazuje na važnost sticanja diplome koja će biti prepoznatljiva u EU i sistemu zdravstva.

Prema podacima komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, zvanično jedinog regulatornog tela u Srbiji koji ima relevantne podatke, 21,2 odsto od ukupnog broja sestara u Srbiji čine sestre sa Višim obrazovanjem, a svega 0,10 odsto medicinske sestre s obrazovanjem na akademskim studijama.

Srbiji trenutno nedostaje broj medicinskih sestara koje su svoje obrazovanje završile u skladu sa standardima EU i ciklusima koji predviđa preporuka i direktiva EU 36/2005 EU.

Aleksopulos je istakao je da Sestrinski i babički zakon mora da se pripremi tako da odgovara nacionalnim okvirima i da obezbedi podlogu sprovođenju promena.

Preporuka je formirati nivo ulaska u sestrinski i babički obrazovni program , što je pre moguće u skladu s direktivom EU 2005/36 kao i da se trajanje primarnog obrazovanja produži na 12 godina i da se nastavi dalje sestrinsko obrazovanje.

"Važno je da se obrazuje plan koji podržava zaposlene sestre i babice kao i predavače koji žele da se doškoluju kako bi se uspostavili harmonični odnosi u sestrinskom i babičkom obrazovanju. Ćuprija ima prednost u odnosu na sve ostale gradove jer postoji državna akreditovana Visokoškolska ustanova koja obrazuje strukovne medicinske sestre i babice kao i druge profile zdravstvene struke", rekao je Aleksopulos.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи