Sa kakvim problemima se suočavaju profesionalni upravnici?

Godinu i po dana od stupanja na snagu, Zakon o stanovanju ne primenjuje se u potpunosti. Iako je rok za registraciju stambenih jedinica istekao, tu obavezu je ispunilo nešto više od 30.000 zgrada, odnosno 80 odsto. Stanari često ne mogu da se dogovore da izaberu upravnika, a kada to učine, s njim imaju lošu komunikaciju. Poslednji u nizu problema je i preteće pismo koje je dobila jedna upravnica iz Beograda.

Ostavka u roku od 15 dana - to od upravnice zgrada u beogradskom neselju Stepa Stepanović traži anonimni stanar. Pretnje je prijavila policiji, a od posla, kaže, ne odustaje. Od 40 stambenih jedinica, koliko je registrovala od oktobra, staraće se o 20.

"To je prvo što me je pogodilo zato što svoj rad obavljam savesno i odgovorno, radim i po 12 sati. Ja ne prepoznajem razloge takvog pisma i kao profesionalni upravnik svakom sam dostupna i mejlom i telefonom i na sastancima i nema potrebe jednostavno da se na takav način neko obraća", smatra profesionalni upravnik Tatjana Strugar. 

Tvrdi da posao upravnika nije jednostavan i da ga otežava neusklađenost gradskih odluka sa zakonom o stanovanju. Problem je i što pomoć komunalne inspekcije u praksi izostaje, ali ne izostaju, međutim, rekacije stanara.  

"Zavisi od vremena kako će se pokazati, kratko je vreme da procenim da li to vredi te pare ili ne", kaže jedan stanar naselja Stepa Stepanović. 

Zbog toga što im je profesionalac velika stavka u kućnom budžetu, Piroćanci sve češće raskidaju ugovore i biraju upravnike iz redova stanara. Osim novca, problem su i prevelika očekivanja.

"Njihove primedbe su uglavnom na ranije probleme u zgradama koji nisu godinama rešavani, na dugovanja pojedinih stanara, ima puno toga - vodovod, kanalizacija, krovovi, liftovi", ističe profesionalni upravnik Srđan Tošić. 

Rezultat loše komunikacije sa stanarima su 42 ostavke. Kao najčešći razlog upravnici navode to što ne mogu da naplate svoj rad. U resornom ministarstvu odbacuju njihov argument.

"Većinu troškova možete da naplatite sistemom objedinjene naplate tamo gde je ima, a čak i da ne naplaćuju preko objedinjene naplate tamo gde nema, onda će taj profesionalni upravnik podneti predlog za izvršenje sudu koji će odrediti izvršitelja koji će sprovesti na terenu", objašnjava pomoćnik ministra za građevinu, saobraćaj i infrastruktru Jovanka Atanacković. 

Presek stanja na terenu meriće se u junu, godinu dana od početka registracije stambenih jedinica. Iako je rok za to istekao u decembru prošle godine, 20 odsto zgrada još nije u evidenciji.   

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво