Srbija obeležava Dan pobede, komemorativne šetnje u gradovima

U čast Dana pobede, u Beogradu i više gradova u Srbiji održavana je manifestacija "Besmrtni puk", u kojoj su građani šetali ulicama gradova noseći portrete onih koji su doprineli pobedi nad fašizmom.

Izaslanik predsednika Srbije i generalni sekretar Nikola Selaković položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Selaković je venac položio uz najviše vojne počasti i uz postrojenu gardu Vojske Srbije. On se nakon toga upisao u spomen-knjigu.

"Neka je večna slava herojima koji su pobedili najveću pošast u istoriji čovečanstva i svojim životima platili visoku cenu slobode. Večno zahvalna Srbija", napisao je izaslanik srpskog predsednika.

Selaković je venac položio u prisustvu načelnika generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića. 

U Beogradu je održan svečani marš "Besmrtnog puka" u kojem je učestvovalo više stotina građana. Među njima su i potomci nastradalih koji su nosili fotografije svojih predaka, kao i predstavnici gradske i državne vlasti.

Povorku je predvodilo udruženje "Noćni vukovi" na svojim motorima, a u prvim redovima su bili ministar za rad Zoran Đorđević, ministar inovacija i tehnološkog razvoja Nenad Popović, gradski menadžer Goran Vesić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Povodom Dana pobede, održan je performans ''Stop fašizmu'' kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Saveza antifašista Srbije, antifa-hora ''Naša pjesma'' i udruženja ''Žene u crnom''.  

Venci su položeni i na Spomenik otpora i pobede u Kraljevu. Kraljevčani su se šetnjom do Trga srpskih ratnika pridružili manifestaciji "Besmrtni puk", koja je prvi put održana u tom gradu.

Kruševljani su, noseći fotografije bližnjih koji su se borili u Prvom i Drugom svetskom ratu, i branili zemlju od NATO agresije 1999. godine, prošetali glavnom gradskom ulicom.

Manifestaciju je organizovalo udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije "Sveslavica" čiji članovi su nosili fotografije svojih predaka, Rusa koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima i oslobađanuju Srbije.

Godišnjica pobede nad fašizmom obeležena je u Užicu polaganjem cveća i prigodnim programom učenika Osnovne škole Dušan Jerković, na Partizanskom groblju, gde je sahranjeno 175 boraca iz Drugog svetskog rata iz užičkog kraja, među kojima je pet narodnih heroja. 

U Jagodini je Dan pobede obeležen polaganjem venaca na Spomenik partizanima u Aleji nosilaca "Partizanske spomenice" na Gradskom groblju i Spomen kosturnicu 1.170 poginulih oficira i boraca Crvene Armije za oslobađanje tog dela Srbije u Spomen parku "Rusko groblje". 

Komemorativne šetnje organizovane su i u Nišu, Kragujevcu i Paraćinu. 

U Beogradu će šetnjom potomci stradalih, ruski veterani i predstavnici srpsko-ruskih organizacija, od Spomenika oslobodiocima Beograda do Skupštine grada, podsetiti na heroje.

Manifestacija "Besmrtni puk" održava se u preko 40 zemalja sveta.

Dan pobede obeležen u severnom delu Kosovske Mitrovice   

Severni deo Kosovske Mitrovice, povodom Dana pobede nad fašizmom oblepljen je zastavama Srbije i Rusije, uz koje je istaknut i lik ruskog predsednika Vladimir Putina.

Dan pobede nad fašizmom u Kosovskoj Mitrovici obeležili su i predstavnici boračkih organizacija i vlade Srbije, položivši vence kod spomenika rudarima - junacima iz Narodnooslobodilačke borbe.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev u ime Vlade Srbije poručio je na svečanoj akademiji da je najveću žrtvu u oslobađanju od fašizma podneo ruski narod, a uz njega i Srbi, koji su se zajedno svrstali na strani protiv zla.

"Srpski narod je ponosan na svoju antifašističku tradiciju, a i danas se gnuša svih ideologija zasnovanih na mržnji i negaciji drugih. Za dobro koje nam je učinjeno vratićemo dobrim, zlo koj nam je naneto umećemo da pamtimo. Nadamo se da će Evropa, koja je bila poprište dva svetska rata, ostati verna antifašizmu i dać ćemo i mi biti ravnopravi deo takve Evrope", rekao je Kozarev. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво