Mesta za skoro isti broj brucoša kao lane

Univerzitet u Beogradu raspisao je konkurs za upis u narednu akademsku godinu. Predloženo je da se na osnovnim akademskim studijama od oko petnaest hiljada brucoša, o trošku države školuje njih devet i po hiljada. O broju budžetskih studenata na univerzitetima čiji je osnivač, Vlada Srbije će tek odlučivati.

Na osnovnim, master i doktorskim studijama na Beogradskom univerzitetu ima mesta za 27.500 novih studenata. Predložene kvote su gotovo identične prošlogodišnjim. Najviše mesta ima za buduće pravnike, ekonomiste, filologe.

Na našem najvećem, Filološkom fakultetu, gde se trenutno školuje devet i po hiljada studenata, biće mesta za 750 budžetskih i 755 samofinansirajućih brucoša. 

"Naš fakultet nudi izučavanje 34 strana jezika, književnosti i kulture kao i srpskog jezika, književnosti i kulture. Tako da mislim da možemo da zadovoljimo najveći broj želja naših budućih studenata i u pogledu broja raspoloživih mesta i budžetskih mesta", kaže Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta Univeziteta u Beogradu.

Mašinski fakultet, moglo bi da upiše 520 budžetskih i 20 samofinansirajućih studenata.

"Ali očekujemo svakoga dana da nam stigne odgovor o doakreditaciji novog studijskog programa na osnovnim akademskim studijama informacione tehnologije u mašinstvu, koji počinje od brucoških dana. Traje tri godine, a odavno imamo master program mit mašinstvo i informacione tehnologije", kaže Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dok se čeka akreditacija novih studijskih programa, uvode se novi predmeti, a devetnaest programa je akreditovano i na engleskom jeziku.

"Programi imaju svoje kvote akreditovane. Neki fakulteti za sve studijske programe u prvom trenutku ne daju punu kvotu. Sačekaju da vide koliko je kandidata prijavljeno i kakav je prjemni ispit, i onda proširuju kvote. To je najčešće na medicini, a takav slučaj imali smo i na mašinstvu, elektrotehnici", kaže Nada Kovačević, prorektor Univerziteta u Beogradu.

I školarine su identične prošlogodišnjim. Studiranje je skuplje samo na Matematičkom fakultetu. Predaja dokumenata počinje 20. juna, a prvi upisni rok se završava polovinom jula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво