Lazanski: Srbiji ukazana velika čast u Rusiji

Tokom posete Moskvi predsedniku Aleksandru Vučiću i državi koju predstavlja učinjena je velika čast od mesta na Vojnoj paradi, kroz učešće u maršu Besmrtnog puka, što pokazuje da mi kao zemlja baštinimo antifašističku tradiciju, rekao je za RTS Miroslav Lazanski.

"Sve zajedno to pokazuje lično poštovanje ruskog predsednika Putina prema Vučiću i prema Srbiji. Prošli put pored Putina na Vojnoj paradi je stajao kineski predsednik a mi nismo Kina ni po veličini ni po moći. Lični čin Putina je što će Vučić biti u Besmrtnom puku jer time pokazuje da mi kao zemlja baštinimo antifašističku tradiciju", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski.

Razgovori o vojno-tehničkoj saradnji se nastavljaju i zavise pre svega od naših mogućnosti.

"Mi kupujemo od Rusije po odličnoj ceni antiraketni sistem, i pare za to su već obezbeđene i to će biti jači sistem od drugih u regionu", kaže Lazanski.

Na Vojnoj paradi u Moskvi kojom Rusi obeležavaju Dan pobede i odaju počast milionima stradalih u Drugom svetskom ratu, Putin planira da svetu pokaže najnovije oružje.

"Tu će biti tenk na daljinsko upravljanje opremljen protiv-tenkovskim raketama, topom i automatskom puškom. Biće prikazani i najnoviji dronovi, protiv-brodski projektili, 'robot tenk', 'Uran 6' koji čisti mine. Pre svega reč je o robotizaciji vojne tehnologije do tenka 'Aarmata' pete generacije", navodi Lazanski.

Vojna parada se pomno prati u svet, a oružje koje se u Moskvi prikazuje ima višestruko značenje.

"To se prikazuje pre svega drugoj strani, odnosno Zapadu, ali i potencijalnim kupcima, pre svega Kini i Indiji koji su najveći kupci ruskog naoružanja a tu su i svi vojni atašei i diplomatski predstavnici", objašnjava Lazanski.

Srpski supervojnik sa svom novom opremom koja će uskoro biti prikazana ne zaostaje mnogo od američkog ili ruskog supervojnika.

"Od nekadašnjeg srpskog vojnika je jako daleko a što se tiče Rusa i Amerike pratimo trend i ne zaostajemo kada je reč o vojniku-pešadincu", rekao je za RTS vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи