Završen projekat "1.500", vojska dobila belgijske jurišne puške

Vojska Srbije dobila je 740 jurišnih pušaka belgijske proizvodnje SKAR-L, čime je završen projekat "1.500 – Srpski vojnik 21. veka". To je deo programa opremanja Vojske Srbije započetog pre dve godine sa ciljem da se unaprede njene operativne i funkcionalne sposobnosti.

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović rekao je za RTS da je belgijska jurišna puška SKAR-L koja je pre dva dana stigla u magacine Vojske Srbije, nabavljena po nalogu specijalnih jedinica i Generalštaba i da predstavlja jednu od najboljih puška te namene u svetu.

"Njome su opremljene specijalne jedinice SAD, Britanije, Nemačke, Francuske i mnogih drugih zemalja. Tu pušku proizvodi čuvena fabrika FM iz Herstala koja ima 120 godina tradicije", naveo je Miloradović.

Kako je istakao, na isporuku puške se čekalo dugo zbog tri štrajka u fabrici u poslednjih godinu i nešto dana, kao i zbog problema sa izdavanjem izvozne dozvole između Vlade Valonije i centralne vlade.

Govoreći o projektu "1.500", Miloradović je rekao da je nabavljeno 26 različitih grupa naoružanja – najsavremenijih pušaka, pištolja, nišanskih sistema, ronilačke, penjačke, padobranske opreme.

Dodao je da je nabavljeno i više stotina termovizijskih i opto-elektronskih sistema kojima je udesetostručena sposobnost vojske da noću uočava ciljeve na određenim koordinatama.

Na pitanje šta podrazumeva projekat "1.500 plus", Miloradović je rekao da je reč o opremanju ostalih pešadijskih jedinica Vojske Srbije sličnim oružjem domaće proizvodnje.

"To su modularna Zastavina puška 'm-17' koja koristi novi revolucinarni metak 6,5 mm, novi Teleoptikovi nišani, nove snajperske puške i vozila, kao i robotizovane platforme 'mali miloš', 'lazar' i naša, domaća opto-izviđaka i elektronska oprema", naveo je Miloradović.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво