Pušten saobraćaj ka Hrtkovcima, Šešelj se vratio u Beograd, koškanje pristalica SRS-a i LDP-a

Okončane policijske blokade na putevima ka Hrtkovcima zbog najavljenog mitinga radikala i svih drugih skupova. Radikali su se okupili u obližnjem selu Jarak, gde je stigao i Vojislav Šešelj, koji se nakon kraćeg boravka u tom mestu vratio u Beograd. Posle odlaska Šešelja došlo do koškanja pristalica SRS-a i LDP-a a reagovala je i policija.

18.20 – Priveden osumnjičeni za napad na predstavnika LDP-a, saopštio je MUP.

14.05 – Saobraćaj je na putevima pušten u 14 sati i nema više blokade puteva, javlja izveštač RTS-a. 

12.00 – U Hrtkovcima se dogodio jedan manji incident, i odgovrni će biti privedni pravdi a sve ostalo protiče mirno, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za TV Pink. Dodao je da očekuje da će sve uskoro biti rešeno i da će ministar unutrašnjih poslova doneti odluku da se odblokira put od Rume ka Šapcu i da svi mogu da se kreću nesmetano. 

11.50 – "Priče o opsadnom stanju su preuveličane, jer je angažovano onoliko policajaca koliko je bilo neophodno da se odluka o zabrani svih skupova u Hrtkovcima u potpunosti sprovede", kaže načelnik PU Sremska Mitrovica Đuro Mandić.

11.25 – Kada je Šešelj već otišao iz Jarka sa druge strane sela došlo je desetak pristalica LDP-a sa natpisom "Šešelj ratni zločinac". Radikali su krenuli ka njima i došlo je do koškanja a onda je reagovala policija nakon čega su pristalice LDP-a otišle, javlja izveštač RTS-a. Iz LDP-a kažu je povređen njihov funkcioner Đorđe Žujović.

11.15 – Šešelj je nakon kraćeg boravka u Jarku prišao kordonu policije i rekao da nije želeo da pravi incidente. Nakon toga je seo u kola i krenuo za Beograd, javlja izveštač RTS-a. 

10.00 – Lider Radikala Vojislav Šešelj stigao u Jarak gde se nalazi policijski kordon i blokada puta ka Hrtkovcima.

9.00 – Svi prilazi Hrtkovcima su blokirani. U selo mogu samo meštani sa ličnom kartom koja im potvrđuje prebivalište.

Prilazi Hrtkovcima bili su blokirani iz pravca Šapca, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Nikinaca i Rume. Pristalice SRS-a su se okupile u mestu Jarak ali se njihov lider Vojislav Šešelj posle kraćeg boravka u tom selu vratio za Beograd.

Šešelj je u Jarak stigao oko 10 časova i početku je rekao da će sačekati da se prikupe pristalice radikala. On je blokadu ocenio kao grešku, rekao je da su angažovane velike snage, ali i da je dva puta već bio u Hrtkovcima, doduše, kako je rekao, u zatvorenom prostoru.

Šešelja je grupa pristalica radikala dočekala aplauzom, a brojni novinari okružili su lidera radikala koji je seo na stolicu i razgovarao sa prisutnima.

Poručio je da su radikali danas provocirali vlast a ne Hrvate i da nije bilo potrebe za angažovanjem policije. Šešelj je rekao da su laži i insinuacije sve ono što se priča o skupu 1992. godine, te da i spisak koji se pominje u vezi sa tim uopšte nije on ni pročitao, već jedna devojka.

"Ovo je jedan naš protest protiv režima, izražavanje našeg revolta, naše nepomirljivosti pred gaženjem elementarnih ljudskih prava na javno okupljanje...Ne pretimo mi nikom u Hrtkovcima", rekao je Šešelj.

Posle sat vremena Šešelj je prišao kordonu policije i rekao da ne želi da pravi inicidente. Seo je u automobil i krenuo za Beograd.   

Nakon što je Šešelj otišao iz Jarka, sa druge strane sela je došlo desetak pristalica LDP-a sa natpisom "Šešelj ratni zločinac".

Radikali su krenuli ka njima i došlo je do koškanja a onda je reagovala policija nakon čega su pristalice LDP-a otišle. Iz LDP-a kažu je povređen njihov funkcioner Đorđe Žujović. 

Oglasili su se i funkcioneri DS-a Aleksandra Jerkov i Balša Božović koji su naveli da im nije dozvoljen ulaz u Jarak.

"Ono što nas je šokiralo je da je policija propustila Vojislava Šešelja, a da je dobila naredbu da nas ne propusti", rekao je Božović. 

Lider LSV-a Nenad Čanak izjavio je da je važno što je država reagovala u slučaju najave skupa radikala u Hrtkovcima, mada bi, kako kaže, imao i određene primedbe i pitanja.

Čanak se ispred blokade na putu od Rume ka Jarku, odnosno Hrtkovcima, obratio novinarima i objasnio da zbog blokade puteva nije mogao da stigne do Jarka. Kako je rekao, pristalice LSV-a pošle su danas ka Jarku kako bi se objasnile sa, kako ih je nazvao, "zločinačkom družinom i njihovim šefom, osuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šeljom", ali prosto to nisu mogli da učine.

I inicijativa mladih za ljudska prava održala je protest protiv najavljivanog skupa Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima, sa kojeg su zatražili da se Vojislavu Šešelju oduzme poslanički mandat.

Meštani ne razmišljaju o prošlosti 

Stanovnici Hrtkovaca kažu da su bili zatočenici mitinga koji je zabranjen, a koji ih ne interesuje. Ne razmišljaju o prošlosti već od čega će i kako da žive mirno i složno kao što su živeli do sada.

Problem im je utoliko veći što je danas Đurđevdan, pa im brojni gosti nisu mogli doći, zbog zabrane ulaska u selo. 

"Nemamo problem, niti Hrvat sa Hrvatom niti Srbin sa Hrvatom, ni Mađar sa Hrvatom, ni Mađar sa Srbinom, nema nikakvih problema. Ovo je mirno selo, a zbog čega ovo sve treba, ja ne znam", rekao je Željko Savatić iz Hrtkovaca. 

Đurđevdan je slava seoskog pravoslavnog hrama, pa vernici iz okolnih sela nisu mogli stići na liturgiju ni na osveštenje žita i sečenje kolača kao što su to radili svih prethodnih godina.

I meštani Jarka imali su problema da prime svoje slavske goste.

"Ja ne dam da parkiraju ovde, meni slava danas, zato stojim ovde", rekao je Radoslav Panić iz tog sela.

Do slavske trpeze pre podne peške kroz blokade, a od 14 časova kroz Srem ponovo se moglo kolima.

Posle 26 sati, Hrtkovci su odblokirani a stanovništvo se vratilo uobičajenom životu.

Najviše se obradovalo skoro 200 domaćina, očekujući u podnevnim i večernjim satima goste na slavskoj gozbi. Od sutra normalan i uobičajen dan, čeka ih rasađivanje duvana. A najveća zajednička želja - da im rode na Vatrogasnom domu donesu više od 15 beba godišnje.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи