Zatvoren ulaz u Hrtkovce, meštani ne mare za političke razmirice

Zbog najavljivanja mitinga i zabrane okupljanja, u Hrtkovcima je od podne uveden vanredni režim saobraćaja. Uobičajeni život u mirnom sremskom selu poremetile su političke razmirice, a zbog mogućeg remećenja reda i mira i blokada saobraćaja na ulasku u selo, najviše će, kažu, ispaštati domaćini koji slave Đurđevdan i njihovi gosti.

Od svih najava, meštani Hrtkovaca najviše su se obradovali najavi kiše - sa raskvašenom zemljom i traktori po celom ataru.

"Da rasadimo duvan, lubenice, dinje, da se poljoprivreda radi, a ostalo, to me nije interesovalo ni pre 25-26 godina, ne interesuje me ni danas", kaže Pavle Vičik iz Hrtkovaca.

Uobičajena gužva magistralnim putem kroz selo i ubrzane poslednje pripreme pred slavu. Đurđevdan slavi gotovo 200 domaćinstava, a komšijska pomoć oko pečenja, kažu, ovde je uobičajena. 

"Moramo da idemo na slavu, da to obavimo nemamo šta drugo, a ovo u selu, to su gluposti", objašnjava Ljuban Kepčija iz Hrtkovaca.

Stojan Kepčija dodaje da ga interesuje sopstveni život. 

Miran seoki život od podne je još mirniji, bez tutnjave teretnjaka i automobila. Uz zabranu prolaska vozilima magistralnim putem kroz centar, policija je blokirala sve prilaze selu.

"Veći nam je problem da li će naši prijatelji, kumovi, rodbina moći da dođu da ih ugostimo, da proslavimo Svetog Đorđa ili ćemo ostati ovako u krugu familije blokirani sa svih strana zbog nekakvog mitinga", napominje Željko Došen iz Hrtkovaca.

Željko Savatić kaže da su Hrtkovci mirno selo i da niko ni sa kim nema problema.

"Nemamo problem niti Hrvat sa Hrvatom niti Srbin sa Hrvatom, ni Mađar sa Hrvatom, ni Mađar sa Srbinom, nema nikakvih problema. Ovo je mirno selo, a zbog čega ovo sve treba, ne znam", objašnjava Savatić i dodaje da će sutra peške na slavu do Jarka. 

Đurđevdan je i slava seoskog pravoslavnog hrama. Liturgije, osveštanje žita i slavskog kolača svakako će biti, ali je brojnost gostiju uz ograničenje dolazaka pod znakom pitanja. Sremačku svakodnevicu svi priželjkuju. 

"Sutra je uobičajeni dan, od ponedeljka ćemo živeti normalno mislim da će ova farsa proći i da ćemo živeti normalno kao što smo do sada živeli", smatra župnik u Hrtkovcima Ivica Živković.

Saobraćaj magistralnim putem kroz Hrtkovce je zatvoren, obustavljeni su i svi prilazi selu iz pravca Šapca, Nikinaca i Rume, a vozila se usmeravaju na okolne obilaznice i sela. U Hrtkovce mogu ući samo oni kojima je u ličnoj karti prebivalište u ovom selu. Ovakav režim saobraćaja, zbog zabrane okupljanja, trajaće do nedelje u ponoć.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво