Osposobljavaju se školske kuhinje za pripremu obroka đacima

Svaka četvrta škola u Srbiji ima kuhinju koja zadovoljava HASAP standarde ili su im potrebna mala ulaganja da se to postigne. U Ministarstvu prosvete kažu da bi one od školske 2019/20 godine mogle da počnu samostalno pripremanje obroka za učenike, jer se sredstva za opremanje mogu obezbediti tek budžetom za sledeću godinu.

Savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović kaže da je želja ministarstva da se poveća broj škola koje imaju funkcionalne kuhinje, ali finansijske mogućnosti su takve da je realnije da škole kojima su potrebna manja ulaganja pređu na samostalno pripremanje obroka, a da se postepeno osposobljavaju i ostale kuhinje.

"Osposobljavanje školskih kuhinja za pripremu obroka je dugoročan plan. Školama se nude još dve mogućnosti da organizuju ishranu u saradnji sa drugim obrazovno-vaspitnom ustanovama – predškolske ustanove, studentske kuhinje, ili da, kao i do sada, koristi usluge keteringa", rekla je Kosanovićeva za Tanjug.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je naložio da se snimi stanje na terenu i da se vidi koliko osnovnih škola raspolaže kuhinjama, te da preliminarni rezultati pokazuju da manje od četvrtine škola raspolaže sa kuhinjama koje zadovoljavaju HASAP standarde ili su im potrebna relativno mala ulaganja da bi to postigli. 

"Te školske kuhinje bi mogle biti stavljene u funkciju od školske 2019/20 godine s obzirom da se sredstva za dodatna ulaganja-opremanja mogu obezbediti tek budžetima za sledeću godinu", naglasila je Kosanovićeva.

Ministarstvo prosvete formiralo je radnu grupu za izradu Pravilnika za ishranu učenika u osnovnoj školi. U radnu grupu osim predstavnika ministarstva uključeni su predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovaniović Batut", nutricionisti.

Očekuje se da će grupa završiti predlog Pravilnika tokom juna ove godine i poslati ga na mišljenja u druga ministarstva. 

"Pravilnikom se bliže uređuje oblast ishrane učenika i propisuju nutritivne vrednosti obroka koji se nude u školi za mlađi i stariji osnovnoškolski uzrast", naglasila je Kosanovićeva.

Dodala je da se time nudi okvir onima koji organizuju ishranu, direktorima, savetima roditelja i pružaocima usluge ishrane u školi, kakve su nutritivne potrebe učenika na koje treba da odgovore.

Upitana da li će Pravilnikom biti proterane pekare i prodavnice iz škola, Kosanovićeva je rekla da ih pravilnik ne proteruje, ali da se teži da ponuda hrane u pekarama i prodavnicama bude "drugačija, raznovrsnija i iznad svega u funkciji pravilne ishrane i zdravlja dece".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво