Koji su uzroci povreda na radu u Srbiji?

Ceo svet danas obeležava dan bezbednosti na radu. Resorno ministarstvo najavljuje novi, moderniji zakon. Pojedincima i kompanijama koji su najviše uradili na zaštiti radnika dodeljena su priznanja.

U prva tri meseca ove godine u Srbije je od povreda na radu smrtno stradalo 11 ljudi, najviše u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji. Najčešći uzrok povreda su – nepoštovanje mera bezbednosti, nekorišćenje zaštitne opreme i nepažnja.

Živko Topalović, direktor "Kontitek fluid Srbija" kaže da je bilo preporučeno da se koriste rukavice koje idu do lakta.

"Bilo je preporučeno da se koriste rukavice koje idu do lakta. Ja onako mislim šta će mi rukavice do lakta, dajte neke lakše, kraće, lakše mi je i tako. I prilikom uzimanja tih delova sa peći ja sam se opekao, i sada imam jedan ožiljak. Znači nisam poštovao pravila tada", navodi Topalović.

Prevencija je najuspešnija kroz obuku i predstavljanje dobre prakse.

Snežana Božinović, direktorka "Ekostep pelet d. o. o." rekla je da se čini sve da to bude maksimalno uspešno i bezbedno za svakog radnika, da ima dovoljno prostora, sredstva za rad, da bude osposobljen.

Skupovi za promovisanje zaštite na radu i sprečavanja od mobinga postigli su najveći efekat. Zato je nagrađen sindikat zaposlenih u finansijskim institucijama.

Vera Radovanović iz BOFOS-a, sindikat finansijskog sektora kaže da je edukovano 80 sindikalnih predstavnika.

"Mi smo edukovali 80 sindikalnih predstavnika kako da se suoče sa mobingom, odštampali smo dve vredne brošure u vezi prevencije zlostavljanja na radnom mestu", navodi Radovanovićeva.

Tehnološki razvoj doveo je do toga da skoro četvrtina zaposlenih radi na atipičnim poslovima, u uslovima koji nisu bezbedni. To je rad od kuće u garažama i neuslovnim prostorijama ili rad na lizing za koji radnici najčešće nisu osposobljeni.

Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja kaže da je cilj kome se teži smanjenje broja povreda na radu.

"Cilj kome težimo je smanjenje broja povreda na radu.Zbog toga će Ministarstvo i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu biti posvećeni promociji bezbednosti i zdravlja na radu, a naša misija je unapređenje sistema kojim se dostižu najviši standardi bezbednosti i zdravlja na radu", kaže Đorđević.

Obaveza poslodavca je da omogući bezbedan i zdrav rad, a ta ulaganja unapređuju i firme i dobrobit zaposlenih. Promena svesti radnika da prihvate pravila o bezbednom radu je najvažniji zadatak, posebno jer se se većina povreda i profesionalnih bolesti može sprečiti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво