Samoodrživi projekti u Narodnoj kuhinji za pomoć ugroženima na KiM

Narodna kuhinja pri Eparhiji raško-prizrenskoj za deceniju i po izrasla je u organizaciju sa više desetina ljudi, zaposlenih na pet farmi i na obradi 40 hektara zemljišta. Hrani nekoliko hiljada socijalno ugroženih osoba na KiM, a namera je da se kuhinja potpuno osamostali u pomoći gladnima i siromašnima. Kuhinja odnedavno poseduje i farmu svinja.

Farmama krava, bikova, ovaca i koza pridodata je i farma svinja. Sve što se na farmama proizvede, koristi se prvenstveno za narodnu kuhinju.

Svetlana Stević, upravnica Narodne kuhinje "Majka devet Jugovića", kaže da se hrana priprema za pomoć ugroženim porodicama.

Međutim, dodaje, ono što preostane može i da se proda, da se zaradi, da bi kupili drva, platili struju, registrovali automobile i sve ono što je potrebno da bi narodne kuhinje funkcionisale bez problema.

U najvećoj meri, narodne kuhinje su radile zahvaljujući donacijama.

Njima su izgrađeni i objekti farmi i postrojenja za preradu voća i povrća.

"Solidarnost za Kosovo", francuska humanitarna organizacija pomaže rad narodne kuhinje od 2004. godine, a za farmu svinja sakupila je 150 hiljada evra.

"Mi smo počeli sa farmom alpskih koza i od tada svake godine finansiramo po jedan projekat. Do sada su izgrađene četiri farme, sada je i peta farma u pitanju, takođe i fabrika za pasterizaciju voća i povrća, mlekara. To su samoodrživi projekti", ističe Arno Gujon.

Zaokruživanje proizvodnog i finansijskog sistema funkcionisanja Narodne kuhinje nije gotovo.

"Jedino, eto, ne možemo da proizedemo ogromne količine brašna, gde se na godišnjem nivou troši preko 150 tona. Ne možemo ulje da proizvedemo, šećer i ostale začine. Što se mesa tiče, mleka, povrća, mi smo tu potpuno zaokružili priču", kaže Svetlana Stević.

Na pet farmi i na obradi zemlje angažovano je 58 ljudi.

U opštini Novo Brdo, Narodna kuhinja je jedini proizvodni poslodavac u ovom delu Kosovskog pomoravlja.

Radivoje Đorđević iz sela Bostane, otac četvoro dece, kaže da mu Narodna kuhinja mnogo znači da bi školovao decu, jer mu supruga zarađuje minimalnu platu.

Novac za isplatu zarada zaposlenih u Narodnoj kuhinji godinama unazad obezbeđuje Kancelarija za Kosovo I Metohiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво