Pavlović o inicijativi Kitarovićeve: Problem je u odnosu prema zločinu

Povodom inicijative hrvatske predsednice da se formira komisija kako bi se utvrdila istina o logoru Jasenovac, direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović kaže za RTS da je problem u odnosu prema tim događajima, a ne u događajima samim po sebi, jer su činjenice delom utvrđene.

Momčilo Pavlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je reč o inicijativi da se utvrdi istina o Jasenovcu do 1945. godine i kasnije, a kao poseban problem vidi to "kasnije".

Kako kaže, to znači da je narativ u Hrvatskoj da je taj logor radio i kasnije i da su na tom mestu ubijane ustaše i ostali.

"Ne postoje dokazi da je taj logor radio i posle rata protiv hrvatskih domoljuba", navodi Pavlović.

Dodaje da treba neprestano istraživati, ali navodi da je problem u sadašnjosti i odnosu prema zločinu, a ne sam zločin.

"Vi sada imate dominantan narativ i svaki drugačiji pogled je ugrožavanje tog narativa, ali i nacionalnog bića", kaže Pavlović.

Dodaje da su činjenice da je Jasenoac bio najveći koncentracioni logor na ovim prostorima, da su njime upravljali Hrvati, a ne Austrijanci ili Nemci, i da su ubijana čak i deca.

O zločinima u Jasenovcu govore i izveštaji predstavnika nacističkih vlasti u Zagrebu, rekao je Pavlović.

Kada je reč o raspravi o broju žrtava, Pavlović poručuje da je zločina bilo i da je bio ogroman, ali da retko gde postoji tako velika razlika u rasponu broja žrtava kao u Jasenovcu.

Kaže da su komunisti pravili vlast po principu "bratstvo i jedinstvo", ali i zaborava, praštanja i nivelacije.

Pavlović je rekao i da je trebalo otvoriti memorijalne centre odmah posle rata, ali da ni sada nije kasno i da je potrebno ugledati se na Jermene, Jevreje i ostale i na ozbiljan način prezentovati sve užase i stradanja, a posebno genocid nad srpskim narodom u Hrvatskoj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво