Mali: Rešićemo problem pasa lutalica u Obrenovcu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je novo prihvatilište za pse u Velikom polju, u Obrenovcu, i najavio da će ono početi da radi od jula, čime će biti rešen veliki problem pasa lutalica na teritoriji te opštine.

Na teritoriji Obrenovca je od početka godine zabeleženo 50 ujeda pasa lutalica od čega je 40 ujeda kod predškolske dece. Novo prihvatilište za pse u Obrenovcu će moći da primi više od 300 pasa.

Mali je naglasio da će rešavanje pasa lutalica biti prirotet gradskih vlasti na teritoriji celog Beograda, pošto se pokazalo da je to jedan od najvećih problema za građane mnogih opština.

"Ovo je prihvatilište za pse je primer dobre dsaradnje grada i opštine. Opština je finansirala sa 23 miliona dinara izgradnju i prihvatilište je urađeno u skladu sa svim potrebnim standardima, a čak ima i podno grejanje", rekao je Mali.

To će, kazao je gradonačelnik, biti šesto prihvatilište koje će preuzeti grad Begorad, to jest Veterina Beograd. Prema rečima Malog, kapaciteti u tih šest prihvatilišta su oko 3.500 pasa.

"A najveći projekat koji očekujemo da krene u reallizaciju već ove godine i u reablanasu budžeta koji se očekue u junu obezbedićemo novac i za to, a to je novo prihvatilište u Lisović šumi, gde ćemo imati kapacitet od 3.000 do 4.000 pasa. To će biti veliki kompleks od 11 hektara", kazao je Mali.

Mali ističe da je u rešavanju tog problema najvažnije odgovorno vlasničko ponašanje, kao i da je u Beogradu smanjeen broj lutalica, koji su uglavnom ostalvjeni ili dovezeni kamionom iz nekih drugih delov Srbije.

"Pokrenuli smo ranije akciju besplatnog čipovanja i sterilizacije i vakcinacije psa lutalica i Veterina Beograd je pokrenula projekat usvajanja pasa lutalica i mačka i samo od početka godine smo 417 pasa tako udomili, a u proteklih tri godine više od 1.500", podsetio je.

Drugi veliki projekat izgradnja groblja za kućne ljubimce 

Mali je dodao da će sa tim biti nastavljeno, kao i da je drugi veliki projekat izgradnja groblja za kućne ljubimce.

Kaže da je taj projekat završen i da će ako bude prostora u rebalansu gradskog budžeta u junu predvideti sredstva ili će taj projekat biti predviđen za realizaciju u narendoj godini.

Mali ističe da je cilj, iako to nekom izgleda smešno, da Beograd bude kao i ostale svetske i evropske metropole i da to pitanje mora da se reši na civilizovan način, a ne kao što je sada slučaj da vlasnici zakopvaju svoje ljubimce po celom gradu.

On je zahvalio predsedniku opštine Obrenovac Miroslavu Čučkoviću što je uradio prvi korak i da će sada grad preuzeti to prihvatilište i u rebalansu budžeta obezbediti novac za njegovo funkcionisanje.

Čučković je rekao da je to veliki dan za Obrenovac pošto će biti rešen veliki problem pasa lutalica i istakao da je 50 slučajeva ujeda od početka godine od čega su 40 ujedi predškolaca izazvalo gnev stanovništva

Naveo je da u Obrenovcu ima puno napuštenih životinja na ulici i da je od početka akcije sklonjeno nekoliko desetina pasa lutalica.

Čučković ističe da više neće morati da voze pse lutalice za Beograd već da će moći odmah da reaguju i zahvalio gradonačelniku koji je odobrio 15 miliona dinara za funkcionisanje tog prihvatilišta za pse lutalice u Obrenovcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи