Salaši – najveće turističko blago ravnice

Početkom 18. veka, više od polovine stanovništva u Vojvodini živelo je na salašima. Samo je u Somboru, od 30.000 stanovnika, skoro 12.000 odabralo paorski život, pokazuje popis iz 1910. godine. Većina salaša je urbanizovana, a samo retki su sačuvali svoj autentičan izgled, gde na istoj zemlji, na kojoj su im ukorenjeni preci, živi deseta ili jedanaesta generacija potomaka. Osim poljoprivrede, većina se danas bavi turizmom.

Salaš porodice Hornjak izgrađen je 1901. godine. Na njemu je živelo nekoliko generacija koje su se, uglavnom, bavile poljoprivredom. Aranka je imanje nasledila od svog dede, a pre desetak godina odlučila je da se bavi turizmom.

"Sam salaš je isti kao pre 100 godina. Glavne zgrade nismo menjali. Imali smo tu sreću da su moji preci sačuvali stari nameštaj. Moj tata i ja smo prepoznali da će to biti dobro", kaže Aranka.

Sin Nikola, nakon završetka studija u Novom Sadu, rešio je da se vrati na svoj salaš. Njegova ljubav su mašine i poljoprivreda.

"Ja sam ceo život na salašu, tu sam se igrao i umazao se u blatu. Sve što dete doživi na salašu, ja sam to ovde doživeo sa mojim mlađim bratom, tako da nisam imao dilemu čime ću se baviti u životu", objašnjava Nikola Mijić.

Najstariji član domaćinstva je Arankin otac Šama, koga svi ovde zovu – dida. Brigu o imanju odavno je prepustio ćerki, zetu i unucima.

"Moje je tu da skupim jaja, nahranim ovce", kaže Šama. U poslednje vreme savete, kaže, slabo daje, jer ih niko ne sluša, a ni on, navodi kroz osmeh, neće nikoga da sluša.

Prvi salaši izgrađeni početkom 18. veka

Sombor je nekada bio vojni šanac, pa je jedini grad u Vojvodini koji je u potpunosti okružen sa čak 14 velikih salaških naselja.

"Već oko 1775. godine u Somboru je bilo oko 450 salaša u 15 salaških naselja, da bi do polovine 19. veka taj broj porastao na preko 1.200 salaša. Oko 40 odsto svih kuća popisanih 1873. godine u Somboru odnosilo se na salaše", navodi Milan Stepanović, istoričar iz Sombora.

Samo retki sačuvali su svoj autentičan izgled.

Prvi salaši u Vojvodini izgrađeni su početkom 18. veka, najviše ih je bilo između dva svetska rata – čak oko 11.000. Najviše u Bačkoj i srednjem Banatu.

Danas ih je ostalo tek šezdesetak, ali su i dalje, kažu njihovi vlasnici, najveće turističko blago ravnice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво