Borba za više beba: Pomoć roditeljima, nagrade poslodavcima

Po proseku godina, šesta smo po starosti nacija u Evropi. Kako bi se ta statistika promenila, iz resornog ministarstva najavljuju podsticajne mere za firme koje vode odgovornu populacionu politiku. RTS je proveravao na kakve privilegije bi odgovorni poslodavci mogli da računaju.

"Porodica mora da bude jaka, da bi i država bila jaka" – to je princip kojim se više od dve decenije vodi porodična, tekstilna firma "Stefan" iz Ivanjice. Više članova familije Stefanović čuva tradiciju sa ostalim radnicima.

"Smatram kao da je moje, iskreno, tako i radim," kaže radnica Daniela Kovačević.

Miloš Stefanović iz te firme objašnjava da za treće dete daju hiljadu evra već 25 godina.

"Imamo u firmi porodicu koja ima četvoro dece, tu dajemo 1.500 evra. Na poslednjoj proslavi smo istakli kandidaturu i za peto dete. To ne smatram troškom nego ulaganjem u naše ljude. Prosto, ako je čovek zadovoljan – onda daje najbolje rezultate", rekao je Stefanović.

Ipak, za većinu polodavaca osnovni cilj je profit, dok brigu o porodicama zaposlenih prepuštaju drugima.

Ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović navodi da treba stimulisati kompanije.

"Treba ih stimulisati ili nagrađivati i to onako kako same kompanije budu predložile – ili država da omogući poreske olakšice, ili da dâ određene subvencije, ili da brine o proizvodu bilo da je intelektualni, bilo da je fizički, zajedno sa poslodavcem", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Miroslav Miletić iz Privredne komore Srbije predlaže uvođenje posebne poreske politike.

"Primena jedne drugačije, specifične poreske politike – od nabavke sredstava za bebe do smanjenja poreza na deo zarade. Potrebno je da nađemo balans u demografskoj politici i socijalnoj politici, u radu i zapošljavanju – da zaustavimo ove negativne procese", rekao je Miletić.

Koja su prava zaposlenih? 

Praksa pokazuje i da zaposleni neretko ne znaju šta im po Zakonu o radu sleduje kada osnivaju porodicu.

"Ako roditelj ima dete do tri godine, on ne može da radi prekovremeno niti noću ako ne da sam saglasnost za to. Pored fiksnog radnog vremena postoji mogućnost varijabilnog radnog vremena, dakle izbora smene. Postoji mogućnost rada od kuće, skraćenog radnog vremena", navela je ministarka.

Za one koje vode brigu o porodicama svojih zaposlenih, pripremaju se i nagrade.

Dugoročno – plan je sertifikacija kompanija. Za sada nam je najbliži slovenački model. Poslodavac ima "čeking liste", i sve što radi kao pronatalitetne mere boduje se za sertifikat koji će mu doneti olakšice u poslovanju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи