Prvi put kod nas urađena operacija metastaskih bolesti na plućima

Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije prvi put kod nas urađena je operacija metastaskih bolesti na plućima. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ta operacija ne radi se ni u svim najelitnijim svetskim zdravstvenim ustanovama.

Pre dve godine, Jeleni Đaković, inženjerki iz Negotina, rutinskim pregledom otkriven je rak jajnika. Dva puta je operisana u rodnom gradu, a treći put metastaze na plućima na onkologiji u Beogradu.

Lekari kažu da su rezultati izuzetno dobri.

"Ja se osećam odlično, tako da sada mogu normalno da se krećem i planiram da popijem kafu posle", kaže Jelena Đaković.

Grudni hirurg Instituta za onkologiju i radiologiju doktor Dejan Stojiljković objašnjava postupak operacije.

"Uklanjaju se sve vidljive metastaze, zato se zove citoreduktivna i uz pomoć posebne mašine unosi zagrejani rastvor citistatika cisplatine na 42 stepena, prodire nekih dva milimetra u tkivo i na taj način ubija ostale maligne ćelije", navodi Stojiljković.

Ta metoda se primenjuje kod karcinoma plućne maramice, kod raka jajnika sa metastazom na plućima i kod karcinoma osetljivih na hemoterapiju.

"Nadamo se da ćemo još više hirurga obučiti da mogu da izvedu tu operaciju, da ne mora samo ovde da se izvodi, nego da može biti dostupna i u drugim centrima po unutrašnjosti. Ne može se raditi baš u svakoj bolnici, zahteva visokospecijalizovane bolnice, pa se nadamo da će poslati sve lekare da i oni usavrše, odnosno nauče, ovu metodu", ističe dr sci. med. Srđan Nikolić, hirurški onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju.

Operacija traje oko pet sati. Na operaciju na Institutu čeka još nekoliko pacijenata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво