Za otvaranje IT odeljenja prijavila se 71 gimnazija

U osnovnim školama u zemlji je organizovan Info dan, tokom kojeg su se osmaci informisali o uslovima za upis u specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama. Prošle godine bilo je 13 odeljenja, ove godine interesovanje mnogo veće – prijavila se 71 gimnazija.

Perspektivnost IT profesije privlačna sve većem broju đaka, pa šansu da u specijalizovanim odeljenjima besplatno dobiju kvalitetno znanje o računarstvu i programiranju – i te kako treba iskoristiti, kažu osnovci iz Kragujevca, Niša i Beograda.

"U IT sektoru vidim neku svetlu budućnost s obzirom na to da su u tom sektoru sigurna radna mesta i veće plate", smatra jedan učenik.

Gimnazija "Bora Stanković" u Nišu prošle godine imala je jedno takvo odeljenje. Ove godine interesovanje je veće.

"Država je dozvolila, konkurisali smo sa dva odeljenja, dakle primamo 40 učenika. Trenutno pripremnu nastavu pohađa 57 učenika", navodi Dejan Pejčić, profesor informatike u Gimnaziji "Bora Stanković".

IT odeljenja imaju za trećinu više časova informatičkih predmeta u odnosu na prirodnomatematički smer. Broj učenika biće do 20 u odeljenju. 

"IT postaje sastavni deo bilo kog života i ući u to tako rano, znači i usvojiti te ideje, znači da će to postati prirodno okruženje, a samim tim i otvoriće sebi i više prilika u nekom profesionalnom životu", napominje IT stručnjak Nebojša Bjelotomić.

Đaci će imati šest stručnih predmeta iz oblasti programiranja, ali neće biti uskraćeni za druga znanja. Polagaće poseban prijemni: test iz matematike sa zadacima srednjeg i naprednog nivoa.

Prijava za polaganje prijemnog je do 14. maja, a ispit 3. juna. Za projekat je izdvojeno više od sedam miliona dinara.

"Ministarstvo prosvete će pružiti svu potrebnu podršku kako bismo obučili nastavnike za nastavu i za pripremu odgovarajuće literature", ističe Saša Stojanović, savetnik za digitalizaciju ministra prosvete.

Istraživanja pokazuju da se svake godine na tržištu u Srbiji pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika. Prema procenama, taj broj je potrebno povećati najmanje pet puta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво