Vulin, Diković i Oricio posetili vežbu "Viking 18"

Najviši zvaničnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i predstavnici OEBS-a prisustvovali su Multinacionalnoj veži podržane računarskim simulacijama "Viking 18", u kasarni "Banjica 2" u Beogradu

Reč je o najvećoj komandno-štabnoj i distribuiranoj vežbi, u kojoj učestvuje 61 zemlja, a organizovana je pod pokroviteljstvom kraljevine Švedske, gde je i glavno komandno mesto.

Vežba se izvodi na još šest izdvojenih komandnih mesta: u Srbiji, Bugarskoj, Irskoj, Finskoj i, prvi put ove godine, u Brazilu.

"Srbija je drugi put domaćin vežbe na kojoj ove godine učestvuju i predstavnici 85 organizacija i više od 3.000 učesnika, a kod nas se uvežbava 108 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 40 pripadnika stranih oružanih snaga i 57 pripadnika policije, vladinih i nevladinih organizacija", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin podsetio je da je "Viking 18" najveća vežba na svetu, s više hiljada učesnika, a u Srbiji se izvodi drugi put.

"Vojska Srbije može sa zadovoljstvom da konstatuje da je nivo obučenosti naših vojnika i oficira, kao i nivo spremnosti naše vojske da odgovori na svaki zadatak i svako postavljeno pitanje, na najvišem mogućem nivou", rekao je ministar.

Svi naši gosti, ukazao je ministar, a ovde su predstavnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Švedske, Kazahstana, Jermenije, Moldavije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, mogu da potvrde da je saradnja sa našom vojskom veoma korisna, i da predstavnici drugih oružanih snaga imaju šta da nauče od nas, posebno što imamo značajna iskustva kad je u pitanju upravljanje krizama i delovanje tokom humanitarnih katastrofa.

"To smo dokazali još od izbegličkih kriza tokom devedesetih godina, kao i u radu sa migrantima tokom migrantske krize na našem prostorima, kada smo sve obavili na najhumaniji i najefikasniji način", kazao je Vulin.

Dodao je da to možemo i sada da pokažemo, a da je od velikog interesa i značaja za nas "da pripremimo naše momke i devojke za učešće u mirovnim misijama širom sveta".

"Vojska Srbije u ovom trenutku učestvuje u devet međunarodnih mirovnih misija, pet pod upravom Ujedinjenih nacija i četiri pod upravom Evropske unije. Takođe, ovo je još jedan dokaz zašto je dobra politika vojne neutralnosti naše države, jer, kao što vidite, možemo da vežbamo sa svima i da učimo od svih, ali isto tako i da prenosimo naše znanje svakom ko želi od nas da uči", rekao je Vulin.

Pored Vulina vežbi su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković sa članovima proširenog kolegijuma, šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Andrea Oricio i drugi gosti.

Visoki gosti obišli su organizaciju vežbe "Viking 18" i razmeštaj elemenata na toj aktivnosti.

Rukovodioci pojedinih segmenata obavestili su ih o radu Centra za upravljanje vežbom i njegovim zadacima, a gostima je prikazan i monitor sa takozvanom "zajedničkom operativnom slikom", koju vidi samo ključno rukovodstvo vežbe, na kom je prikazan razmeštaj svih jedinica u određenom trenutku, kao i razmeštaj neprijateljskih snaga, civilnih organizacija, interno raseljenih lica i centara u zoni operacija.

Gostima su predstavljene i aktivnosti civilnih organizacija u zoni operacija, njihovi trenutni zadaci i angažovanja i koordinacija aktivnosti sa vojnom komponentom u zoni operacija.

Vežba "Viking 18" traje od 16. do 26. aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво