Zbog čega su radnici u Rafineriji Pančevo tražili lekarsku pomoć?

Misterija o 13 radnika iz Rafinerije nafte Pančevo koji su prošle sedmice zatražili lekarsku pomoć na VMA, ne prestaje. Prvi zdravstveni nalazi potvrđuju da trovanja nije bilo i svi su posle pregleda pušteni kući. Ali, lekari kažu, radnici su nečemu ipak bili izloženi, pa se istraga nastavlja dok se ne utvrdi čemu.

Aleksandar Antić je rekao novinarima da su medicinski izveštaji potvrdili da nije bilo trovanja pošto je jedan broj radnika koji su bili angažovani na obližnjem gradilištu u okviru rafinerije tražio zdravstveni pregled zbog mučnine i nelagodnosti, zbog snažnog mirisa koji su udahnuli.

Antić je na taj način odbacio kao netačne navode medija koji su poslednjih dana pisali da su na jednom od postrojenja NIS-a u Rafineriji nafte u Pančevu radnici zatražili pomoć zbog trovanja.

Objasnio je da su na tom gradilištu bili angažovani uglavnom radnici firme "Elit kop", a ne radnici NIS-a, ali da je to potpuno nebitno čiji su radnici u pitanju i da će biti utvrđeno šta se tu dogodilo.

"Nadležni organi prate sve u vezi sa tim i izveštavaće javnost", naglasio je Antić.

Antić je naveo da je 11. i 12. aprila došlo do poremećaja u rafinerijskoj proizvodnji na jednom segmentu rafinerijskog postrojenja koji je u jednom trenutku bio ugašen i sada je proces restartovanja u toku.

Kako je rekao, proizvodnja u NIS-u se sada odvija bez problema, a Ministarstvo životne sredine je izvršilo sve potebne preglede.

Antić je naglasio da su na teren izašli svi nadležni državni organi, od pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Inspekcije rada i ostalih.

Pokrajinska inspekcija saopštava da nije bilo emisije štetnih materija i da to ne mogu da dovedu u vezu sa radnicima koji su zatražili lekarsku pomoć. 

"Inspekcija za zaštitu životne sredine, pored inspekcijskih nadzora, svakodnevo ima rezultate ispitivanja kvaliteta vazduha u Pančevu i iz izveštaja Zavoda za javno zdravlje Pančevo i sa automatskih stanica do sada nismo utvrdili prekoračenje zagađujućih materija u abijentalnom vazduhu", kaže načelnica Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Milka Stojanović. 

U NIS-u kažu da kompanija od prvog dana sarađuje u istrazi sa svim nadležnim institucijama. 

"NIS je pokrenuo i kompanijsku istragu o uzrocima ovog događaja. Merama industrijske i ekološke bezbednosti, zaštite na radu i zdravlja zaposlenih, poklanja se maksimalna pažnja u NIS-u i u ovoj oblasti primenjuju se najviši svetski standardi. I svi spoljni izvođači angažovani u rafineriji, takođe prolaze sve neophodne obuke sigurnog i bezbednog rada", navodi se u saopštenju NIS-a. 

Istraga o ovom slučaju se nastavalja, a NIS će po nalogu pokrajinske inspekcije do 27. aprila ponovo pokrenuti postrojenje u kome je obustavljena proizvodnja.

Blic je prethodno preneo da od prošlog četvrtka, kada se desio kvar na jednom od postrojenja NIS-a u Rafineriji nafte u Pančevu, niko nije objasnio šta se tačno dogodilo u toj fabrici, kao ni šta se desilo sa čak 13 radnika koji su prethodnih dana zatražili lekarsku pomoć zbog stomačnih problema, mučnine i glavobolje.

Prema tim informacijama, dva dana zaredom, u četvrtak i petak, radnici su sa potpuno istim simptomima tražili lekarske preglede jer su se osećali loše na svom radnom mestu, tačnije na postrojenju "Duboka prerada" u bloku 20 i 21 Rafinerije u Pančevu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво