Uspeh studenata Mašinskog fakulteta u Dubaiju

Tim studenata Mašinskog fakulteta, koji zajedno sa kolegama sa Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Građevinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta radi na projektu pustinjske održive kuće "Tvist boks", učestvovao je na radionici međunarodnog multidisciplinarnog takmičenja "Solar Dekatlon" u Dubaiju i plasirao se u finalno takmičenje.

Projekat pustinjske samoodržive kuće koju su osmislili studenti iz Srbije, našao se u finalu najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja "Solar Dekatlon Midl Ist".

Na ovom takmičenju, koje se održava u novembru u Dubaiju, učestvuje 21 tim iz 15 zemalja.

Projekat je započet pre dve godine pod rukovodstvom mentora i studenata sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a ubrzo su im se priključile i kolege sa Mašinskog, Elektrotehničkog i Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Tokom trodnevne radionice, na kojoj su učestvovali i predstavnici vodećih kompanija i ocenjivači na takmičenju, razmatrane su dosadašnje aktivnosti na projektu, navedeno je na sajtu fakulteta.

Univerzitet u Beogradu, kao i Mašinski fakultet predstavljeni su u najboljem svetlu, a sam projekat "Tvist boks" je ocenjen kao atraktivan i prepoznatljiv.

"Sve dosadašnje faze našeg projekta su ocenjene pozitivno, uključujući i deo koji obuhvata termotehničke instalacije za koji je zadužen tim Mašinskog fakulteta koji broji više od 10 master studenata", izjavila je mentorka dela tima sa Mašinskog fakulteta docent Aleksandra Sretenović. 

Tim nažalost, kako se navodi u saopštenju, i dalje ima ozbiljnih problema sa prikupljanjem finansija koje su neophodne za izgradnju objekta u Beogradu, puštanje u rad svih sistema, njegovo testiranje, demontažu, trasnport i ponovnu montažu u Dubaiju.

"Nadamo se da ćemo uz podršku nadležnog ministarstva i drugih sponzora ovaj problem rešiti i da će Univerzitet u Beogradu dobiti priliku da se takmiči na ovom prestižnom takmičenju koje se održava u novembru ove godine", istakla je Sretenovićeva.

Na internacionalnoj radionici učestvovali su studenti druge godine master studija Termotehnike Andrej Črnila, Jovan Mijatović i Stefan Milanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи