Trivan: Problemi u zaštiti životne sredine postali kompleksniji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je svečano otvorio "Nedelju održivog razvoja", manifestaciju koju, povodom Dana Planete, po prvi put organizuje Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu zajedno sa studentima master programa Ekološka politika.

Ministar Trivan se osvrnuo na pitanje zaštite životne sredine kao jednog od suštinskih pitanja opstanka civilizacije i sveta u bogatstvu i raznolikosti kakvog ga poznajemo, saopštilo je resorno ministarstvo. 

"Pitanje ekološke etičnosti u načinu života savremenog čoveka, povezano je s tim u kojoj meri razvoj koji se bazira na trošenju resursa i trci za profitom, vodi čovečansto u pravcu gde ljudi u stvari ne žele da idu", istakao je Trivan. 

Svet je postao globalan, a problemi u zaštiti životne sredine složeniji i kompleksniji, obuhvatajući sve društvene sfere. 

"Pored energetske bezbednosti, danas je posebno aktuelno pitanje ekološke bezbednosti. Zemlja koja nema ekološku bezbednost, ne može ostvariti ni svoju samostalnost. Zaštita životne sredine postaje instrument za uticaj u međunarodnim odnosima, sredstvo prinude za postizanje ciljeva u odnosu na pobeđene zemlje i nacije. Srbija to razume, i zato se pitanju ekološke bezbednosti odnosimo s posebnom pažnjom", naglasio je Trivan.

Izražavajući zadovoljstvo zbog angažovanog i kreativnog pristupa studenata FPN-a zaštiti životne sredine i prirode, ministar je zaključio da će se ciljevi održivog razvoja brže postići, ukoliko svako da svoj lični doprinos, promenom svojih navika i odgovornijim odnosom prema svom životnom okruženju i prirodi. 

Ambasador Kraljevine Danske u Beogradu Anders Kristijan Haugor koji je prisustvovao otvaranju, izrazio je spremnost da razvijanjem saradnje, Srbiji budu preneta napredna iskustva i znanja u oblasti zaštite životne sredine ove razvijene evropske zemlje.

Nedelja održivog razvoja na FPN-u održava se do 26. aprila i obuhvata različite sadržaje i događaje naučnog i promotivnog karaktera. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво