Vukosavljević otvorio izložbu "Kemankeš" u Beogradu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je Izložbu turskog streličarstva "Kemankeš" u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, kojoj je prisustvovao Bilal Erdogan, sin predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan mlađi je naglasio da je izložba veliki dokaz da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Taip Erdogan imaju svoje vizije o budućnosti saradnje dve zemlje.

"Ova izložba u Beogradu je prvi dokaz te saradnje Srbije i Turske. Kultura nam za razliku sukoba služi za saradnju dva društva u čemu je ova izložba prvi korak. Danas ćemo kroz kulturu dokazati da i dalje imamo snage za prijateljstvo dve države i koliko je veliko i jako prijateljstvo da lidera Vučića i Erdogana. Važna je saradnja između dve države jer ona spaja narode. Verujem da će lideri doprineti toj saradnji koja je danas počela ovom izložbom", kazao je sin turskog predsednika.

On je dodao da raznolikost i bogatstvo svetske kulture treba priuštiti svima jer će tada svi imati bolju i lepšu budućnost.

"Zahvaljujem se svim organizatorima izložbe i nadam se da je ova manifestacija korak napred u bolju budućnost. Zahvaljujuem se i predsednicima Vučiću i Erdoganu za ovako divan susret dve države i kulture" kazao je Erdogan mlađi.

Izložba je realizovana u saradnji Etnografskog muzeja u Beogradu i Fondacije streličara iz Istanbula uz podršku Ministarstva kulture i infomisanja Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Postavka izložbe sadrži originalne primerke streličarskog oružja iz seldžučkog i osmanskog perioda kao što su lukovi, strele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strela, kao i brojna prateća oprema.

Pored eksponata izložene su i fotografije i zapisi koji prate razvoj ove vojne i sportske discipline.

Ministar Vukosavljević je napomenuo da mu je veliko zadovoljstvo što je u prilici da otvori tako vrednu izložbu.
"Ovo je važan i veliki dan za odnose u oblasti kulture između Srbije i Turske. Želim da izrazim zadovoljstvo što je saradnja između Turske i Srbije veoma dobra i verujemo da će kako vreme prolazi biti sve bolja i bolja. Potezi koji su dešavali, naša intezivna saradnja i niz programa svedoče ne samo o dobrim odnosima u oblasti kulture već o izuzetnom visokom nivou dobrih odnosa uopšte", kazao je Vukosavljević.

On je ocenio da mnogi kvalitetni projekti iz oblasti kulturnog nasleđa, ali i iz oblasti savremenog stavralaštva čine odnose dve zemlje izuzetnim.

"Ministarstvo kulture i informisanja će se sa svojim prijateljima i kolegama iz Turske nastaviti da se zalaže da ta saradnja i u buduće bude na visokom nivou", kazao je Vukosavljević.

Ministar je napomenuo da ova impresivna izložba o turskom streličarstvu, govori svima, kao jedna svetla priča o istoriji svetske kulture, da nema značajne pojave u istoriji koja je ostavila svoj kvalitet da zrači kroz vreme ukoliko iza nje nisu stajali duh i vrlina.

"Napraviću jednu poznatu istorisjku paralelu. Luk i strela sa jedne i mač sa druge strane, oružija su koja ljudska civilizacija dugo poznaje ali skoro nikada i nigde umetnost izrade i rukovanja mačem i umetnost izrade i rukovanja lukom i strelom nisu dosigle takve vrhunce, kao što je to bio slučaj u istoriji Japana i Turske", naveo je ministar.

Dodaoje da upoznajući duboku, složenu i bogatu istoriju streličartva u Turskoj i veoma visoke zanatske vrline koje su doprinele da ova stvar bude istaknuta na taj način, mi zapravo ne upoznajemo samo oružije i tehniku rukovanja oružjem, već veliki i značajan duh koji je bio osobenost otomanske civilizacije.

"Taj veliki i kreativni duh ostavio je značajna dela u oblasti arhitekture, pisane reči i književnosti", kazao je Vukosavljević.

Minstar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je napomenuo da Turska i Srbija nikada nisu bili u boljim odnosima.

"Ti odnosi su u prošlosti imali uspone i padove. Išli bi korak napred pa dva koraka nazad. Čini mi se da je proces unapređenja odnosa započeo pre tri godine. Na političkom i naročito na ekonomskom planu. Lični odnosi predsednika Vučića i Erdogana su dali pozitivan signal za ekonomski i trgovinski razvoj...Mi smo dostigli robnu razmenu koja je do pre nekoliko godina bila nezamisliva od oko milijardu evra. Cilj je da se u narednim godinama ta razmena poveća do vrednosti dve milijarde evra. Naš interes je da imamo što više turskih investitora i ulagača i da podržimo infrastrukturne projekte o kojima je bilo reči za vreme posete predsednika Turske Srbiji. Tu pre svega mislim na izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo. Očekujem da turski turisti i dalje budu među najbrojnijima u Srbiji" kazao je Ljajić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво