Presađivanje organa – značajna uloga Helikopterske jedinice MUP-a

Od početka godine devet porodica je dalo saglasnost za presađivanje organa njihovih najmilijih, a obavljene su 24 transplantacije. Tokom uskršnjih praznika produžena su četiri života – urađene su transplantacije srca, jetre, bubrega. Deo Nacionalne kampanje "Produži život" postali su pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a koji su potpisali donorske kartice.

Pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a mnogima su pomagali. Na obeležavanje svog dana –12. aprila, na još jedan način pokazali su da su solidarni. Potpisali su donorske kartice i postali deo Nacionalne kampanje "Produži život". Kartice je potpisalo više od 20 pripadnika te jedinice, među kojima su i Nenad i Vladan.

"Naše angažovanje je na prevozu medicinskih ekipa koje vrše transplantaciju i na prevozu samih organa. Tako da smo u značajnoj meri upoznati šta to znači, i kako se sprovode aktivnosti u vezi sa transplatacijom organa", navodi komandant Helikopterske jedinice MUP-a Vladan Kosić.

Nenad Nedić iz te jedinice navodi da su tokom transporta emocije u drugom planu, da se samo razmišlja o tome da se stigne na vreme.

"Kada imate za cilj da nekome pružite ili dostavite pomoć, emocije su u drugom planu. Trezveno razmišljanje, i želja da se što pre odreaguje, da se pomogne, upravo nas vodi ka tome da odletimo taj let onako kako treba, tako da emocije možda dolaze nakon završetka leta, kada sednete i počnete da razmišljate o tim osobama kojima ste pomogli", rekao je Nedić.

Tokom uskršnjih praznika produžena četiri života

U Urgentnom i Kliničkom centru oporavljaju se pacijenti kojima su urađene transplantacije.

Tokom uskršnjih praznika produžena su četiri života, urađene su transplantacije – srca, jetre, bubrega.

Dvadesetjednogodišnji Emir iz Tutina dobio je jetru.

"Zahvaljujem se porodici donora, želeo bih da bude još više ljudi kao što su oni, da spasu života drugima", navodi Emir.

Dr Nataša Petrović iz Urgentnog centra ukazuje da je to šesta transplantacija jetre u ovoj godini. "Vrlo smo zadovoljni, u pitanju je mlad momak koji je pre nekoliko godina oboleo od autoimune ciroze jetre, koji je brzo došao u situaciju da je ozbiljan kandidat za transplantaciju jetre", navela je dr Nataša Petrović.

Od početka godine – devet saglasnosti i 24 transplantacije. Broj onih koji čekaju na spasonosnu intervenciju mnogo je veći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво