Osmi rođendan obnovljenog Avalskog tornja

Na današnji dan pre osam godina je obnovljen Avalski toranj srušen u NATO bombardovanju 1999. godine.

Povodom proslave osmog rođendana Avalskog tornja organizovan je bogat program za sve Beograđane i goste naše prestonice.

Ministar Rasim Ljajić je rekao da pre godinu dana nije bilo sadržaja na Avali, a da je sada napravljeno nekoliko objekata sa različitim programom.

Najavio je i da se pripremaju novi sadržaji, kako bi se do 2020. godine upotpunio prostor oko Avalskog tornja i dodao da očekuje da toranj ove godine poseti više od 200.000 ljudi.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da danas vidimo novu sliku Avale, različitu od one od pre osam godina. 

"Pre osam godina na ovom mestu bio je samo toranj. Sada je tu nekoliko sportskih terena, novih restorana, kafića...a zahvaljujući Turskoj agenciji za saradnju i komunikaciju postavljene su i kućice za suvenire i drugi sadržaji. Tako da sad ima više razloga da građani dođu na Avalu", poručio je gradonačelnik.

On je istakao da je samo prošle godine u odnosu na 2016. godinu bilo 15 odsto više turista na Avali, a u Beogradu 20 odsto više noćenja.

"Ispred nas je velika odgovornost, da nastavimo da gradimo, napravimo gondolu, panoramski točak, sredimo put ka Avali", poručio je gradonačelnik.

Ceo program pomogla je i Turska sa 40.000 evra koliko je koštalo uređenje novog platoa.

Na platou ispred Avalskog tornja nastupila su Kulturno-umetnička društva.

Ko je želeo da se zabavi čekao ga je koncert na novoj bini koja je otvorena ispod samog tornja, sajam rukotvorina i suvenira, novi zabavni park za decu, teretana na otvorenom, i naravno rođendanska torta.

Posetioci su mogli da prate spust užetom sa 106. metra tornja, a organizatori najavljuju da će 28. i 29. aprila u ovoj ekstremnoj disciplini moći da se oprobaju svi koji žele da učestvuju u humanitarnoj akciji.

Danas su se užetom spustili i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Siniša Mali.  

Avalski toranj ima dva lifta i restoran na 119. metru, odnosno vidikovac na 122. metru.

Na platou su i karting staza za decu, streličartvo, izložba Prirodnjačkog muzeja, radionice vajanja, turnir u fudbalu...

Avalski toranj građen je od 1961. do 1964, a počeo je da radi 1965. godine.

Bio je remek delo arhitekture, i jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje.

Srušen je 29. aprila 1999. godine avionskom bombom tokom NATO agresije na SRJ.

Obnovljen je 2010. godine zahvaljujući akciji koju je vodio RTS uz finansijsku pomoć Republike i Grada.

Avalski toranj visok je 204,5 metara, što znači da je metar viši od prvobitnog tornja otvorenog 1965. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво