Srbija dobila četiri "miga 29" od Belorusije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Belorusija poklonila Srbiji četiri "miga 29" koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Ruske Federacije.

"Kao polog dogovora predsednika Vučića i predsednika Lukašenka, Belorusija nam je donirala avione i veoma smo zahvalni zbog toga", rekao je Aleksandar Vulin u intervjuu za Politiku povodom Dana vojske.

Prema njegovim rečima, do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih "migova 29", stići će prvi helikopteri "H-145M", verujem da ćemo biti jači i za "Mi-35", kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje.

Vulin dodaje i da se samohodne haubice "nora 552" nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i da očekuje veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske.

Govoreći o izvozu naoružanja, ministar kaže da je od prvog januara do danas zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova.

"To govori da je naša odbrambena industrija veoma uspešna i da su naši proizvodi veoma traženi na svim tržištima, bilo da je reč o arapskim zemlja, zemljama članicama EU pa i brojnim članicama NATO, ali i članicama ODKB", rekao je Vulin.

"Sprečeni pokušaji ugrožavanja vazdušnog prostora"

Ministar odbrane je naveo da postoje pokušaji ugrožavanja našeg vazdušnog prostora i da su oni prepoznati i sprečeni.

"Ništa ne može da uđe u naš prostor a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo", rekao je Vulin.

Na pitanje da li po proceni Ministarstva odbrane, postoji rizik od pogoršanja bezbednosne situacije na KiM i u Kopnenoj zoni bezbednosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog našeg građanina, ali da uvek postoji rizik.

"Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije a posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom" naglasio je ministar.

Najavio je da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s ODKB-om ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i s Rusijom, "čak najveći ikada".

"Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama", zaključio je Vulin.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво