Moguće korekcije broja budžetskih studenata

Za upis u novu akademsku godinu na Univerzitetu u Beogradu mesta ima za 14.986 brucoša na osnovnim, 9.255 na master i 1.901 na doktorskim stidijama. Konkurs će biti objavljen do 1. maja.

Predloženo je da se više od polovine brucoša školuje o trošku države. U skladu sa akreditacijom novih programa i odlukom Vlade o broju budžetskih studenata moguća su korekcije.

Devetnaest programa je akreditoano na engleksom jeziku. Tendencija je da ih bude daleko više, kako bi se privukli studenti iz inostranstva. Za dobre programe potreban je i dobar profesorski kadar.

Promenjena su pravila po kojima profesori mogu da dobiju produžetak radnog odnosa.

Akademik Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu kaže da je novim zakonom o visokom obrazovanju produžena mogućnost radnog angažovanja do 70 godina, s tim što praktično može po sistemu "2+2+1".

"Pravila su se izmenila ne samo u odnosu na broj godina, nego i kod redovnih profsora kojima može da se produži radni odnos se gleda, između ostalog, šta su postigli od izbora za redovnog profesora, odnosno moraju da postignu sve one rezultate koji su bitni i kod prvog izbora za redovnog profesora", kaže Bumbaširević.

Naš najstariji i najaveći univerzitet ima intenzivnu međunarodnu saradnju. Član je Evropske asocijacije univerziteta, kao i mnogih drugih regionalnih asocijacija.

Bumbaširević kaže da će se između ostalog, 24. i 25. maja u Beogradu održati veliki skup rektora sa univerziteta koji se nalaze u glavnim gradovima Evrope.

"Dakle, u okviru Unika mreže, tako da to će biti jedna rektorska konferencija koja će se baviti različitim temama, između ostalog, povezivanja različitih mreža, saradnja i neke nove inicijative koje postoje u Evropi vezano za univerzitetske mreže", rekao je Bumbaširević.

Po kriterijumima Šangajske liste Univerzitet u Beogradu je među trista najboljih na svetu. Profesori se nadaju da će u sličnim okvirima ostati i ove godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се