U kupovinu sa cegerom ili sa plastičnom kesom

Stanovnik Srbije godišnje prosečno potroši oko dve i po hiljade tankih plastičnih kesa, pet puta više nego kupac u Evropi. Evropska komisija je u februaru usvojila strategiju o plastici ograničivši maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. Do 2025. taj broj biće sveden na 40. Da bi destimulisali nekontrolisanu upotrebu plastičnih kesa, neki trgovci u Srbiji počeli su da ih naplaćuju.

Stanovnik Srbije svakoga dana potroši sedam tankih plastičnih kesa, a svaku koristi oko 12 minuta. Mnoge završe u prirodi. 

Da bi se razgradila, potrebno je i do 400 godina. Radi očuvanja životne sredine, jedan veliki trgovinski lanac ove nedelje uveo je njihovu naplatu. Dva dinara komad. 

Neki od anketiranih građana kažu da treba da budu još skuplje, jer bismo ekološki bili čistiji. 

"Pa sada, što naplaćuju to ne valja, ali šta da radimo", smatra građanka, dok je drugi građanin spremniji da nosi svoju torbu kad ide u kupovinu.

Prema nekim istraživanjima, čak tri četvrtine anketiranih spremno je da u kupovinu krene sa cegerom.

Nikola Papak iz preduzeća "Delez Srbija" kaže da prvi podaci pokazuju da se upotreba plastičnih kesa smanjila i do 50 odsto. "Nadamo se da će se i ostale kompanije priključiti", rekao je Papak.

U narednih mesec-dva i drugi trgovinski lanci počeće naplatu plastičnih kesa.

"Kad imate organizovane timove, kad imate finansijsku podršku velike organizacije i kada je aktivnost koja se sprovodi, u ovom slučaju zaštita životne okoline, naš zajednički cilj, onda se ljudi stvarno pridružuju", kaže Jovana Lukić, direktorka fondacije SBB.

Najtanje kese su najveći problem. Njih je gotovo nemoguće reciklirati ili razgraditi.

"Ključno rešenje je povećati debljinu kesa, ostaviti da budu razgradive i izvršiti naplatu kako bi se smanjio pritisak na besplatnu upotrebu plastičnih kesa", rekao je Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije.

Nadaležni će u skladu s direktivama Evropske unije ove godine početi izradu novog zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu.

"Očekujemo da će se 2019. taj novi zakon usvojiti. Čim se usvoji, počinjemo da preduzimamo mere koje će biti navedene u zakonu koji vodi ka smanjenju upotrebe kesa koje nisu razgradive i njihovo ograničenje stavljanja na tržište", kaže Radmila Šerović iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Do 2030. sva plastična ambalaža na tržištu Evropske unije mogla bi da bude reciklirana na ekonomičan način.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво