KCS dobio najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubrezima

Klinika za urologiju KCS dobila je najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu. Za njega su ministarstvo zdravlja i KCS izdvojili nešto više od 48 miliona dinara. Direktor Klinike za urologiju prof. dr Zoran Džamić je rekao za RTS da je u pitanju "pametni" aparat koji primenjuje kombinaciju rendgenskog zračenja i ultrazvuka.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je prilikom obilaska Klinike za urologiju rekao da će se na novom aparatu godišnje lečiti nešto manje od dve hiljade pacijenata i da aparat predstavlja zlatni standard u toj oblasti medicine.

"Aparat štedi zdravo tkivo, a tretira samo kamen. Uspešnost je oko 90 odsto", rekao je Lončar.

Dodao je da je nabavka najsavremenijeg aparata za razbijanje kamena u bubregu potvrda odluke Ministarstva zdravlja da sve zdravstvene ustanove dobijaju najsavremeniju dijagnostičku opremu i aparate.

Aparat deluje na principu mehaničkih elektromagnetnih talasa visoke voltaže i ima mogućnost pozicioniranja kamena pomoću rendgena ili ultrazvuka i jedini je ove vrste u našoj zemlji.

Direktor KCS-a Milika Ašanin je naglasio da je novim aparatom ta zdravstvena ustanova kompletirala usluge zbrinjavanja pacijenta sa kamenom u bubrezima.

Dodao je da je Kilinka za urologiju KCS-a zdravstvena ustanova u kojoj se zbrinjavaju pacijenti iz cele Srbije, te da će dve trećine pacijenata koji će biti tretirani na novom aparatu biti iz unutrašnjosti.

Lekari obučeni za rad na aparatu 

Direktor Klinike za urologiju Zoran Džamić rekao je da su lekari obučeni za rad na aparatu i da se nada da je za narednih 15 godina rešen problem zbrinjavanja pacijenata sa kamenom u bubregu i urinarnim putevima.

Na ovom aparatu dnevno može biti teretirano sedam do 12 pacijenata.

Ministar Lončar je najavio da će u Kliničkom centru Srbije biti otvoren Centar za prostatu.

"U pripremi je otvaranje Centra za prostatu u KCS-u, gde će se lekari baviti samo problematikom prostate", rekao je Lončar tokom obilaska KCS-a.

Naglasio je da je Srbija sve starija nacija i da sve više muškaraca ima problem sa prostatom.

Pripreme za otvaranje centra, kako je rekao, rade se sa stručnjacima iz inostranstva i taj Centar će biti kao i ostali evropski centri tog tipa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво