KCS dobio najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubrezima

Klinika za urologiju KCS dobila je najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu. Za njega su ministarstvo zdravlja i KCS izdvojili nešto više od 48 miliona dinara. Direktor Klinike za urologiju prof. dr Zoran Džamić je rekao za RTS da je u pitanju "pametni" aparat koji primenjuje kombinaciju rendgenskog zračenja i ultrazvuka.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je prilikom obilaska Klinike za urologiju rekao da će se na novom aparatu godišnje lečiti nešto manje od dve hiljade pacijenata i da aparat predstavlja zlatni standard u toj oblasti medicine.

"Aparat štedi zdravo tkivo, a tretira samo kamen. Uspešnost je oko 90 odsto", rekao je Lončar.

Dodao je da je nabavka najsavremenijeg aparata za razbijanje kamena u bubregu potvrda odluke Ministarstva zdravlja da sve zdravstvene ustanove dobijaju najsavremeniju dijagnostičku opremu i aparate.

Aparat deluje na principu mehaničkih elektromagnetnih talasa visoke voltaže i ima mogućnost pozicioniranja kamena pomoću rendgena ili ultrazvuka i jedini je ove vrste u našoj zemlji.

Direktor KCS-a Milika Ašanin je naglasio da je novim aparatom ta zdravstvena ustanova kompletirala usluge zbrinjavanja pacijenta sa kamenom u bubrezima.

Dodao je da je Kilinka za urologiju KCS-a zdravstvena ustanova u kojoj se zbrinjavaju pacijenti iz cele Srbije, te da će dve trećine pacijenata koji će biti tretirani na novom aparatu biti iz unutrašnjosti.

Lekari obučeni za rad na aparatu 

Direktor Klinike za urologiju Zoran Džamić rekao je da su lekari obučeni za rad na aparatu i da se nada da je za narednih 15 godina rešen problem zbrinjavanja pacijenata sa kamenom u bubregu i urinarnim putevima.

Na ovom aparatu dnevno može biti teretirano sedam do 12 pacijenata.

Ministar Lončar je najavio da će u Kliničkom centru Srbije biti otvoren Centar za prostatu.

"U pripremi je otvaranje Centra za prostatu u KCS-u, gde će se lekari baviti samo problematikom prostate", rekao je Lončar tokom obilaska KCS-a.

Naglasio je da je Srbija sve starija nacija i da sve više muškaraca ima problem sa prostatom.

Pripreme za otvaranje centra, kako je rekao, rade se sa stručnjacima iz inostranstva i taj Centar će biti kao i ostali evropski centri tog tipa.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. jun 2019, 17:21) - Sneki [neregistrovani]

Naj suvremeniji aparat u KC

Može li dijete od 13 godina da razbija kamen na tom aparatu?

(ponedeljak, 24. jun 2019, 17:20) - Sneki [neregistrovani]

Naj suvremeniji aparat u KC

Može li dijete od 13 godina da razbija kamen na tom aparatu?

(subota, 21. apr 2018, 18:09) - Mirko Todorović [neregistrovani]

KBC dobio najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu

Da li je i kod razbijanja kamena sa ovim novim aparatom potrebno plasiranje sonde?

(petak, 20. apr 2018, 22:40) - Zemlja neslućenih nizina! [neregistrovani]

Ovakve aparate ima svaka ...

specijalizovana ordinacija u - Nemačkoj!

(petak, 20. apr 2018, 18:30) - Zivot- je-jedan [neregistrovani]

Pacijent

Hvala doktorima i profesoru Dzamicu sa uroloske klinike koji su mi pomogli zbog kojih danas mogu da uzivam u svojoj mladosti i zivotu.Retko koja zdravstvena institucija koja dobro funkcionise.Hvala jos jednom