Gradonačelnik Čačka traži pomoć od države za Aerodrom "Morava"

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović uputio je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i svim resornim ministrima sa molbom da pomognu u procesu konverzije Aerodroma "Morava" iz vojnog u mešoviti aerodrom, kao i na izgradnji i stavljanju u funkciju moravske vazdušne luke.

"Naša potreba je da Republika Srbija bude titular Aerodroma 'Morava', jer je to jedino održivo i dugoročno rešenje", navodi Milun Todorović u pismu, u ime, kako navodi, građana Čačka i Moravičkog okruga.

"Građani i privredni subjekti su prepoznali korist koju nam može doneti funkcionalan aerodrom. Povećali bi konkurentnost naših poljoprivrednih proizvoda na zahtevnim tržištima Zapadne Evrope, Rusije i Bliskog istoka. Približili bi naše svetinje verskim turistima iz celog sveta, a pre svega mislim na manastire Žiču, Studenicu, Sopoćane, Đurđeve stupove, manastir Vujan, malu srpsku Svetu Goru u Ovčar Banji", navodi Todorović argumente u prilog svojoj inicijativi.

Aktiviranje aerodroma u Lađevcima bi, ocenjuje, značajno povećalo promet u zdravstvenom turizmu, a rast broja turista bi indukovao potražnju u ostalim privrednim granama, od poljoprivrede, do saobraćaja i industrije, čime bi se uvećali prihodi od stranih turista za bar 40 miliona evra godišnje, uveren je gradonačelnik Čačka.

Navodi i da bi domaći i strani privredni subjekti koji rade u neposrednoj blizini takođe imali koristi, jer bi svoje proizvode, koje mahom plasiraju u inostranstvu, još brže i lakše plasirali na strana tržišta.

Osim toga, indirektna korist je u poboljšavanju privrednog ambijenta, kao što se može videti na primeru grada Niša, pa bi mogli da očekujemo pojačano interesovanje stranih investitora, kao što su to skoro pokazali "Simens", "Jura", "Vorwerk", kaže Todorović. 

Završetak konverzije aerodroma pozitivno bi uticao i na zaustavljanje unutrašnjih migracija mladog i radno sposobnog stanovništva i pružio im šansu da započnu sopstveni privatni biznis u rodnim gradovima. 

Prema Todorovićevim rečima, svetski trendovi, potkrepljeni statističkim podacima, pokazuju da će veliki aerodromi sve teže pružati usluge putnicima, jer je porast broja putnika iz godine u godinu konstantan, što daje šansu malim aerodromima.

"Većina naših malih aerodroma, koji trenutno posluju na granici rentabilnosti, uz najširu podršku bi predstavljali generator razvoja regiona u kojima se nalaze. U tom kontekstu mi Aerodrom 'Morava' ne gledamo samo kao izvor profita za lokalnu zajednicu, već njegove benefite vidimo i na nivou okruga i cele Republike Srbije", ističe Todorović.

"Veliku podršku dobijamo od privrednih udruženja. Forum privrednika Čačka je konverziju Aerodroma 'Morava' proglasio, zajedno sa izgradnjom Industrijske zone, osnovnim preduslovom za ubrzani razvoj grada Čačka i regiona u celini", dodaje Todorović. 

Grad Čačak nije u mogućnosti da samostalno finansira "transformaciju" profila aerodroma u Lađevcima, te stoga, navodi Todorović, očekuju pomoć i podršku države.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи