Počela sezona odbrane od grada, poruka ratarima da se pripreme

Ovogodišnja sezona odbrane od grada koja će trajati do 15. oktobra je počela. Kao i prošle godine nadležan je Sektor protivgradne odbrane Republičkog hidrometeorološlog zavoda. U toku je popunjavanje protivgradnih stanica na terenu sa raketama, a po najavama biće ih 13.400. Kao i prethodnih godina, strelce će plaćati država 4.000 dinara mesečno, a da bi motivisali strelce opštine za njih izdvajaju i dodatni novac.

Milan Šujica iz sela Čestereg kod Zrenjanina je strelac na protivgradnoj stanici već 18 godina. Prošle godine nije ispaljivao rakete, jer nije bilo potrebe, ali je 15 puta bio pozivan na pripravnost. To mu nije problem, već česte krađe, jer je sa stanice jednom ukraden lanser, a bandera dva puta.

"Tako se ponašaju, kao da je to ničije. Mi se borimo. Pošto sam blizu, dođem biciklom svaki drugi dan, treći. Održavam to koliko mogu", priča Milan Šujica.

Ove godine je pokrajina za kupovinu protivgradnih raketa namenila 20 miliona dinara, osam više nego lane, a najavljuju i ulaganja u modernizaciju sistema.

"Bilo bi potrebno da se u narednom periodu obezbede automatske stanice, koje bi mogle daljinski da se kontrolišu i daljinski da se detektuju, da se lansiraju rakete kada je to potrebno", ukazuje Mladen Petković iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Opština Žitište stimuliše osam strelaca sa hiljadu dinara mesečno. Uložili su i 400.000 dinara za rakete, a još 600.000 dinara su dobili iz Pokrajine.

"Tom prilikom nabavili smo 31 raketu koju smo krajem marta predali raketnom centru u Samošu", navodi Jelena Miljević iz Opštine Žitište.

Očekuje se da će tokom sezone funkcionisati 1.430 lansirnih stanica, slično kao predhodnih godina. Na njima će prosečno biti 10 raketa, a optimalno je 12.

Nadležni navode da bi bez dodatne podrške Vlade, koja je prošle godine izdvojila 100 miliona dinara i saradnje sa lokalnim samoupravama, sistem teško funkcionisao.

"Prošle godine je preko 60 lokalnih samouprava kupilo rakete. Ove godine je već taj broj prešao 20", rekao je Zoran Babić iz Sektora protivgradne odbrane RHMZ-a.

Preporuka ratarima je da se dodatno zaštite od grada i osiguranjem. U Srbiji je osigurano tek 10 odsto useva, a prosečno 16 gradonosnih dana u julu i 18 u avgustu je dovoljan razlog da se o tome razmišlja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво