Đukić Dejanović: Neće biti diskriminacije zaposlenih majki

Izmene Zakona o radu će dati neuporedivo veća ovlašćenja inspekcijama a poslodavci više neće moći da se ponašaju diskriminatorski prema zaposlenim majkama, izjavila je Slavica Đukić Dejanović u Priboju.

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, razgovarala je u Priboju sa načelnikom Zlatiborskog okruga Bobanom Perišićem i predstavnicima opština Priboj, Nova Varoš i Prijepolje o populacionoj politici.

"Mišljenja sam da zajednički projekti opština mogu dati najbolje rezultate u ovoj oblasti. Svesni smo koji su limitirajući faktori u realizaciji populacione politike, ali i koje mere se moraju preduzeti. Svima nam je zajednički cilj više beba i zato ćemo ići korak po korak", naglasila je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, zajednički projekti treba da zajedno sa nacionalnim programom dovedu do poboljšanja i u savetodavnom delu problematike reproduktivnog zdravlja.

Ministarka je u Priboju sa čelnicima lokalne samouprave razgovarala o načinima kako da se uz nacionalne realizuju i lokalni programi za podsticanje nataliteta, kao i o konkretnim pitanjima pomoći mladim ljudima, kako bi ih podstakli da postanu roditelji češće nego što je to bilo do sada.

Opština Priboj i sada iz skromnog lokalnog budžeta izdvaja 22 miliona dinara za stimulisanje materinstva, ali ta pomoć mora biti veća i sprovoditi se komplementarno sa nacionalnim programom polulacione politike, rekla je Đukić Dejanović.

"Bolji status majki je zadatak ministarstva i vlade"

Ministarka je istakla da je zadatak njenog ministarstva i Vlade u ovoj godini i poboljšanje radnog statusa majki kroz izmene Zakona o radu.

Nove izmene Zakona o radu nisu samo vezane za finansijsku podršku porodici već će dati neuporedivo veća ovlašćenja inspekcijama.

Smatra da je Zakon o radu vrlo korektan i spada u vrlo moderne evropske tekstove kada ih analizirate.

"Međutim, naše inspekcijske službe, a i negde strah majki i roditelja da ne izgube poziciju koju imaju često ih vraća korak nazad u nameri da usklade rad i roditeljstvo. Potrebno je zaštititi trudnice, porodilje i majke od diskriminacije na poslu, jer to nije dozvoljeno", kaže Đukić Dejanović.

Istakla je da poslodavci više neće moći da se ponašaju diskriminatorski prema zaposlenim majkama.

"Moraće da se naviknu na Zakon o radu koji predviđa da majke dece starosti do tri godine ne rade popodnevnu i noćnu smenu, kao i da imaju pravo da traže da rade od kuće povremene i privremene poslove", navela je ministarka.

Sve to, kako ukazuje, stoji u zakonu i tu normativu ne treba menjati.

"Treba navići inspekcije i poslodavce na to, i to je jedan od zadataka kabineta na čijem sam čelu u Vladi", navodi ministarka.

Najavila je da će njeno ministarstvo obezbediti sredstva za bolji smeštaj najmlađih u vrtićima.

Predsednik opštine Lazar Rvović naglasio je da Priboj podržava program populacione politike Vlade Srbije.

Naveo je da je i pomoć u rešavanju pitanja održivosti FAP-a i otvaranje Slobodne zone ono što će doprineti boljoj demografskoj slici Priboja, u kojem se na hiljadu stanovnika rodi sedam beba a umre 14 osoba.

Direktorka Predškolske ustanove "Neven" u Priboju Jasna Kojadinović istakla je da trenutno u vrtićima ima 563 dece, što je više u odnosu na prethodne godine, a na listi čekanja je još 45 pribojskih mališana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво