Beogradski maraton u znaku kampanje "Rak je izlečiv"

Do starta 31. Beogradskog maratona ostala su još četiri dana. U subotu će ulicama prestonice trčati oko 30.000 maratonaca, polumaratonaca i rekreativaca. U okviru kampanje koju je pokrenuo "Rak je izlečiv", RTS poziva građane da se aktiviraju u borbi za zdravlje, a protiv raka, i da u subotu budu na beogradskim ulicama. Maraton će imati i humanitarni karakter.

Zbog toga što svako od nas ima nekoga ko se borio, ko se bori ili ko, nažalost, nije dobio bitku sa rakom, odlučili smo da jedan od najvažnijih događaja s najdužom tradicijom – Beogradski maraton, bude posvećen borbi protiv te bolesti.

Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori" kaže da to udruženje pokrenulo akciju u okviru kampanje "Rak je izlečiv".

"Mi smo najodgovorniji za svoje zdravlje, svaka od nas koja boluje trči svoj maraton. Nažalost, taj maraton se ne meri u kilometrima, već pređenim godinama sa bolešću", priča Gorica.

Zajedničku poruku – da je rak izlečiv, poslaće svi učesnici maratona. Između ostalog, tračicom koja je simbol te borbe, trebalo bi da zakače svoj redni broj, a svi će dobiti i obaveštenje s molbom da učestvuju i u humanitaroj akciji, jer na pojavu malignih bolesti utiču mnogobrojni faktori rizika, ali i geni.

Siniša Radulović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije navodi da se danas zna da je rak "bolest poludelih gena".

"Imamo dve vrste: 'dobre i loše momke'. Vi možete da nasledite gene od oca i majke i da se ranije razbolite. Mi možemo sada da otkrijemo i kažemo 'ti ćeš se razboleti, ti ćeš sto odsto dobiti rak dojke ili jajnika, i molim te, uradi to, to i to', kako bismo spasli živote", navodi Radulović.

Gorica Đokić navodi da će udruženje "Progovori" sakupljati novac zajedno sa Institutom za onkologiju za BRCA testove, da žene mogu da se kontrolišu, provere svoje zdravlje i da li imaju genetsku predispoziciju za rak.

RTS poziva građane da u subotu, kod starta trke, ali i na cilju, pronađu voditelje, novinare i druga lica Javnog servisa, ali i članove udruženja "Progovori", lekare i specijalne vidno obeležene humanitarne kutije, i pomognu da se prikupi novac za kupovinu testova koji mogu da ukažu na loše gene – izazivače raka jajnika ili raka dojke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво