Krkobabić i Hočevar o saradnji i formiranju zadruga

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, formiranju zadruga i socijalnom preduzetništvu u selima u Srbiji sa katoličkim i mešovitim stanovništvom.

Ministar Krkobabić je rekao da je na sastanku zaključeno da je zadrugarstvo jedan od načina da sela opstanu i zažive, kao i da je socijalno preduzetništvo šansa za marginalizovane i ugrožene socijalne grupe.

''U narednom periodu pojačaćemo aktivnost u selima i naseljima sa katoličkim i mešovitim življem da razmotrimo gde mogu da se formiraju nove zadruge, a gde da pomognemo postojeće'', naveo je Krkobabić nakon susreta sa Hočevarom.

Kako je rekao, cilj je da se stvore bolji uslovi za život u selima i da mladi imaju mogućnost izbora. 

"Moraju da imaju dom zdravlja, školu, ali i bazičan izvor egzistencije. Da li će to biti zemljoradnička, turistička, uslužna ili drugi tip zadruge zavisiće od konkretnih situacija", ukazao je Krkobabić.

Dodao je da će u narednih nekoliko nedelja obe strane izaći sa jasnim predlozima o formiranju zadruga i mogućnostima socijalnog preduzetništva nakon čega će se, kaže, posvetiti rešavanju konkretnih problema.

"Uspeh naše misije zavisiće od tih pojedinačnih primera, ne možemo stići u svako selo, a ima ih oko 4.700, ali možemo da uradimo ključne stvari koje će drugima poslužiti kao primer da mogu da se samoorganizuju", ukazao je Krkobabić.

Ministar je zahvalio Hočevaru, koji je i predsednik humanitarne organizacije Katoličke crkve "Karitas", na dugogodišnjoj pomoći najugroženijima u Srbiji i na želji da se aktivno uključi u zajedničku misiju očuvanja sela i ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

"Zajednička briga o porodicama u selima" 

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa ministrom Krkobabićem s kojim je, kaže, dogovorena saradnja u budućnosti, a pre svega, zajednička briga o porodicama u selima. 

"Područje našeg rada je jako blisko. Mi uvek radimo za čoveka, pomažemo našim vernicima, ali uvek nam je na prvom mestu čovek i nije važno kojoj naciji i religiji pripada", naglasio je Hočevar.

Dodao je da su na prvom sastanku sa Krkobabićem evidentirane mogućnosti za saradnju i najavio prve konkretne korake zajedničkog delovanja.

"U mnogim krajevima Srbije gde su rudnici naseljavalo se mnogo katoličkog stanovništva. Ti rudnici su zatvoreni, a u tim naseljima više nema ljudi ili su svi bez posla, naš zaadatak je da im damo smisao da ostanu na selu", poručio je Hočevar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи