Nagrada za priče koje su menjale živote

Kada se pre deset godina krenulo sa kampanjom "Produži život", donorsku karticu imalo je svega 14.000 stanovnika, a danas ih ima skoro 200.000. Novinarka RTS-a Ana Stamenković svake nedelje donosi nove priče o zaveštanju organa. Nikad se ne zna kada će da se desi da budemo u situaciji da darujemo organe, zato je važno da razmišljamo o ovim temama, poručila je Stamenkovićeva.

Na tradicionalnoj svečanosti u Skupštini grada juče je saopšteno ko su dobitnici priznanja najzaslužnijima za 2017. godinu. Priznanja će biti uručena sutra a reč je o 24 nagrade iz 19 oblasti. Nagradu za novinarstvo dobile su novinarke RTS-a Ana Stamenković i "Politike" Danijela Davidov Keser za decenijsku kampanju i izveštavanje o transplantaciji i zaveštanju organa.

Ana Stamenković podseća da je Srbija, kada se krenulo sa akcijom "Produži život", bila na dnu lestvice i donora i transplantacija. Tada je donorsku karticu imalo svega 14.000 stanovnika, a danas ih ima skoro 200.000.

Ana Stamenković ukazuje da su danas porodice spremnije da daju saglasnost i u najtežim trenucima spasu druge živote. Jedan donor može da spasi ili produži i sedam života, rekla je Stamenkovićeva.

Svake nedelje u Drugom dnevniku RTS-a emituju se životne priče o transplantaciji. U jednoj od njih našli su se i navijači Crvene zvezde.

"Na kraju 2016. godine na košarkaškoj utakmici CKSA – Crvena zvezda je bio čovek koji je doživeo moždani dar u tom trenutku i pacijent koji je čekao na transplantaciju jetre, kao i lekari iz Urgentnog centra. Dva dana kasnije su se sve sudbine spojile", podsetila je Ana Stamenković.

Istakla je da se nikad ne zna kada će da se desi da budemo u situaciji da darujemo organe, zato je važno da razmišljamo o ovim temama.

Novinarka RTS-a je ukazala da je transplantacija jedina oblast u medicini koja ne može da se razvija i opstane bez podrške medija.

broj komentara 0 pošalji komentar