Opasna zabava – sve više dece u nargila barovima

Pušenje nargile sve je popularnije među mladima u Srbiji. Podaci pokazuju da devet odsto mladih između 13 i 15 godina, i to u istom procentu devojčice i dečaci, koristi nargilu. Osim što je zakonom zabranjeno za maloletnike, stručnjaci upozoravaju – sat vremena korišćenja nargila jednak je šteti od 100 popušenih cigareta.

Egzotična atmosfera, opuštajuća muzika, mešavina različitih aromatičnih ukusa – čine nargila barove privlačnim mestom za okupljanje mladih.

"Mladima je naročito interesantno zato što je to nešto što njihovi roditelji nisu radili, tako da ta potreba za novinom i za nečim što je posebno i drugačije, koja je inače imanentna mladosti, čini ovo veoma atraktivnim", kaže psihijatar Nevena Čalovska.

Atraktivno, ali, tvrde nadležni, veoma opasno po zdravlje.

"Zbog toga što je nargila napravljena tako da istovremeno sagoreva duvan, ili čak i ako nije duvan, već neki drugi proizvod, sagoreva i ugalj. To je izuzetno štetno, i koncentracije su mnogo više nego kod pušenja cigareta. Bez obzira na to što prolazi kroz vodu, svi ti štetni sastojci se zadržavaju i udišu", kaže Srmena Krstev iz Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Udisanjem aromatičnog duvana u samo jednoj seansi, apsorbuje se količina ugljen-monoksida četiri do pet puta veća od one koja se udiše jednom cigaretom – podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

"Nargile ostavljaju iste posledice kao i cigarete. Ukoliko sadrži duvan i nikotin, to znači da stvara i zavisnost i sve ostale bolesti koje izaziva pušenje cigareta – uticaj na krvne sudove, uticaj na srce, zatim nastanak malignih bolesti", kaže Srmena Krstev.

Nevena Čalovska ukazuje da čovek ima potencijal da stvori zavisnost od bilo kakve supstance i bilo kakvog objekta.

"Tako da i ovo, analogno, može da ima simptome i znake zavisnosti, a to znači da može da postoji i apstinencijalni sindrom, koji je onda viđen u napetosti, neraspoloženju, gubitku interesovanja, volje", rekla je Nevena Čalovska.

Da se zavisnost lako stvara, ali teško leči, potvrđuje i studija u Americi prema kojoj se 28,4 odsto pušača javilo za odvikavanje od nargila, a više od polovine njih nije uspelo u tome.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво