Borba protiv sajber-kriminala, koliko je Srbija bezbedna?

Posle afere s “Fejsbukom“, koja je uzdrmala američku berzu, internet bezbednost jedna je od najbitnijih tema u svetu internet komunikacija i poslovanja. U Beogradu je otvorena dvodnevna konferencija o IT bezbednosti na kojoj su stručnjaci iz regiona predstavili modele digitalne transformacije za lakše suprotstavljanje u svetu rastućem sajber-kriminalu.

Prema indeksu razvoja nacionalne informacione bezbednosti, Srbija se nalazi na 10. mestu od 69 rangiranih zemalja, govore podaci estonske e-government akademije.

Tako dobri rezultati nastali su kao rezultat borbe protiv sajber-kriminala i razvoja regulative u toj oblasti, ali i zbog zaštite ključnih servisa koje je naša zemlja uspostavila.

Napadi na IT sisteme se brzo i lako šire i van zemlje, pa je zbog toga neophodna međunarodna saradnja za razvijanje informacione bezbednosti.

"Mi smo strategijom razvoja informacione bezbednosti predvideli veoma dinamičnu međunarodnu saradnju, pre svega u cilju razmena informacija ali i znanja i iskustva sa inostranom mrežom i nacionalnih, profesionalnih i međunarodnih centara za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima", kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Internet bezbednost ne može da osigura jedna zemlja niti jedna kompanija jer sajber pretnje napadaju sve zemlje i odgovor mora biti zajednički, smatra ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

"Moramo raditi zajedno da bismo imali internet i onlajn prostor koji je bezbedan, povezan i pristupačan za sve. Da bismo prevazišli te pretnje važno je izgraditi kulturu internet bezbednosti i povećati svest privrednika o njihovoj kritičnoj ulozi u zaštiti sajber sistema", rekao je Skot.

Prema zvaničnim podacima, visoko-tehnološka bezbednost kod nas se stalno povećava. U Srbiji je prošle godine u oblasti visokotehnološkog kriminala podneto 95 krivičnih prijava, što je manje nego godinu ranije, kada je zabeležena 121 prijava.

broj komentara 0 pošalji komentar