Počela komandno-štabna vežba "Viking 18"

U kasarni "Banjica 2", počela je vojna, komandno-štabna vežba, podržana računarskim simulacijama "Viking 18". To je jedna od najvećih međunarodnih vežbi na kojima je Srbija učestvovala i traje deset dana.

Sa 3.000 učesnika iz 61 države, "Viking 18" je najveća simulaciona komandno-štabna vežba na svetu. Organizuju je Oružane snage Švedske, u saradnji sa SAD. Komandno mesto je u Švedskoj. Srbija je bila domaćin takve vežbe pre četiri godine.

"U Srbiji kao i na drugim izdvojenim mestima u Irskoj, Švedskoj, Bugarskoj, Finskoj i Brazilu uspostavljeni su svi elementi komandovanja i podrške. Na glavnom mestu izvođenja vežbe u Švedskoj uspostavljeni su svi vežbajući elementi i na operativnom nivou, civilne i policijske komponente, kao i glavno rukovodstvo vežbe", navodi pukovnik Boško Zorić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu.

Cilj vežbe je da unapredi obučenost vojske, policije i civilnih organizacija, za reagovanje i zajedničko delovanje u različitim kriznim situacijama i mirovnim operacijama širom sveta.

"Drugi cilj jeste civilno-vojna saradnja svih učesnika u okruženju i jedna od najbitnijih jeste saradnja i razumevanje između zemalja učesnika u ovakvoj vežbi", ističe pukovnik Mićo Branković, rukovodilac vežbe i načelnik Centra za obuku putem simulacija.

U simulacionoj vežbi "Viking 18" učestvuje 108 pripadnika srpskog Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 40 pripadnika stranih oružanih snaga i 57 pripadnika policije i vladinih i nevladinih organizacija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво