Čarobni prsten spreman dočekuje turiste

Čarobni turistički prsten – zajednički je projekat Srbije i Republike Srpske. Prekograničnu saradnju u svim oblastima, a posebno u turizmu, podržava i Evropska unija.

Plovidba kanjonom Drine, vožnja "Ćirom", poseta Višegradu, Andrićgradu, Mokroj gori, Drvengradu, obilazak manastira Dobrun – sve se smestilo u Čarobni turistički prsten.

"Tri prevozna sredstva da promenite i da doživite za jedan vikend, ovo što možete da doživite kada putujete Čarobnim prstenom jeste nešto što je pravo uživanje i pozivamo sve da nas posete", kaže direktor Turističke regije Zapadna Srbija Miroslav Rađen. 

Program je nov, ali su turisti nešto slično već očekivali.

"U najavi već imamo grupe iz Italije, Rusije, Nemačke, a imamo čak najavljenu i grupu iz Bahreina", napominje Goran Glišić iz "Taratursa".

Novinar 24 sata iz Zagreba Nikola Radović kaže da je bio u mnogim krajevima, ali da mu se ova tura zaista sviđa.

"Prekrasni ljudi, arhitektura, mesta, vozili smo se i vozom. Jako, jako lepo", ističe Radović. 

Novinarka slovenačkog Dela Helena Kocmuri dodaje da je železnica super, vožnja lepa i da sve treba posetiti. 

Decenijama zaboravljena uska pruga od Višegrada do Mokre gore, obnovljena pre dve godine, bila je preduslov za Čarobni prsten.

Brda i doline zapadne Srbije najbolje se vide iz "Ćire", koji ide 20 kilometara na sat, onako lagano, za, kako su govorili Tarabići, serbez uživanje.

U kanjonu Drine protiče kroz dva nacionalna parka. Tara u Srbiji taj status ima već skoro četiri decenije, a ove godine ga je dobila i leva obala Drine u Republici Srpskoj. Sada možemo da konkurišemo za status rezervata biosfere.

"Ako u tome uspemo, a ne sumnjam da hoćemo, imaćemo još jedan turistički proizvod koji će privlačiti turiste, pre svega strane, jer je rezervata prirode u svetu jako, jako malo", objašnjava direktorka Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović. 

Uz sve lepote prirode, na tom poduhvatu neizbežna je i obimna dokumantacija, ali to ne bi smelo da obeshrabri ni Srbiju ni Srpsku jer je korist neprocenjiva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво