Čarobni prsten spreman dočekuje turiste

Čarobni turistički prsten – zajednički je projekat Srbije i Republike Srpske. Prekograničnu saradnju u svim oblastima, a posebno u turizmu, podržava i Evropska unija.

Plovidba kanjonom Drine, vožnja "Ćirom", poseta Višegradu, Andrićgradu, Mokroj gori, Drvengradu, obilazak manastira Dobrun – sve se smestilo u Čarobni turistički prsten.

"Tri prevozna sredstva da promenite i da doživite za jedan vikend, ovo što možete da doživite kada putujete Čarobnim prstenom jeste nešto što je pravo uživanje i pozivamo sve da nas posete", kaže direktor Turističke regije Zapadna Srbija Miroslav Rađen. 

Program je nov, ali su turisti nešto slično već očekivali.

"U najavi već imamo grupe iz Italije, Rusije, Nemačke, a imamo čak najavljenu i grupu iz Bahreina", napominje Goran Glišić iz "Taratursa".

Novinar 24 sata iz Zagreba Nikola Radović kaže da je bio u mnogim krajevima, ali da mu se ova tura zaista sviđa.

"Prekrasni ljudi, arhitektura, mesta, vozili smo se i vozom. Jako, jako lepo", ističe Radović. 

Novinarka slovenačkog Dela Helena Kocmuri dodaje da je železnica super, vožnja lepa i da sve treba posetiti. 

Decenijama zaboravljena uska pruga od Višegrada do Mokre gore, obnovljena pre dve godine, bila je preduslov za Čarobni prsten.

Brda i doline zapadne Srbije najbolje se vide iz "Ćire", koji ide 20 kilometara na sat, onako lagano, za, kako su govorili Tarabići, serbez uživanje.

U kanjonu Drine protiče kroz dva nacionalna parka. Tara u Srbiji taj status ima već skoro četiri decenije, a ove godine ga je dobila i leva obala Drine u Republici Srpskoj. Sada možemo da konkurišemo za status rezervata biosfere.

"Ako u tome uspemo, a ne sumnjam da hoćemo, imaćemo još jedan turistički proizvod koji će privlačiti turiste, pre svega strane, jer je rezervata prirode u svetu jako, jako malo", objašnjava direktorka Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović. 

Uz sve lepote prirode, na tom poduhvatu neizbežna je i obimna dokumantacija, ali to ne bi smelo da obeshrabri ni Srbiju ni Srpsku jer je korist neprocenjiva.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. apr 2018, 23:20)
anonymous [neregistrovani]

Divno

Lepo osmisljeno putovanje. Da imamo sta da ponudimo turistima, znali smo odavno, ali evo sad vidimo da je moguce i da ostvarimo neki pametan projekat.