Počasnom paljbom na Kalemegdanu otvoreni "Dani Beograda"

Počasna paljba na Savskoj terasi na Kalemegdanu, sa tri plotuna iz pet artiljerijskih oruđa Garde Vojske Srbije, označila je početak manifestacije "Dani Beograda" koja se u srpskoj prestonici održava od 16. do 19. aprila.

Tokom trodnevne manifestacije, ove godine organizovane pod nazivom "Beogradski vremeplov", na Kalemegdanskoj tvrđavi biće organizovani koncerti, izložbe, istorijski igrokazi, pozorišne predstave...

Sve gradske institucije biće otvorene za javnost, a centralna svečanost posvećena je obeležavanju 151. godine od predaje gradskih ključeva Kneževini Srbiji, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

U okviru "Dana Beograda", umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" će održati koncert na Trgu Republike u 17 časova.

Manifestacija "Dani Beograda" održava se povodom dva važna događaja u dugovekovnoj istoriji srpske prestonice – 16. aprila 878. godine kada je, u pismu Pape Jovana Osmog, prvi put pomenuto slovensko ime Beograda i 19. aprila 1867. kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve Beogradske tvrđave, čime je Beograd i simbolično vraćen Srbima.

broj komentara 0 pošalji komentar