Omerović: Pohvala za policiju – kritika za medije u slučaju Bekvalac

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović pozdravio je brzu reakciju policije i suda u slučaju Nataše Bekvalac, čijem je suprugu izrečena hitna mera zabrane prilaska, odnosno produženje mere zabrane prilaska žrtvi.

Meho Omerović je u saopštenju izrazio nadu da će i drugim slučajevima nasilja nad ženama nadležni organi na isti način primenjivati zakon i da će žrtve imati jednak tretman, bez obzira da li je reč o – domaćici, direktorki, narodnoj poslanici ili estradnoj umetnici, odnosno bez obzira da li učinilac – fudbaler, glumac ili političar.

Smatra da bi mediji trebalo da budu podrška državi i njenim institucijama u jačanju svesti i prevenciji nasilja nade ženama, ali da je nažalost i pored brojnih kampanja većina medija u ovom slučaju podlegla senzacionalističkom izveštavanju.

"Iako je reč o estradnoj ličnosti, Nataša Bekvalac u ovim okolnostima ima pravo na zaštitu privatnosti i elementarnih ljudskih prava. I dok se u ovom slučaju iznose detalji iz istrage, što dodatno ponižava žrtvu, s druge strane, kada je reč o žrtvama koje nisu poznate javnosti, isti ti mediji izvešetavaju vrlo šturo, najčešće kroz kratku vest i samo uz inicijale žrtve", rekao je Omerović.

Kako kaže, mediji su svakako mogli i morali da o ovom događaju izveste javnost na drugačiji način, poštujući novinarsku etiku i standarde, ali i poštujući dostojanstvo i jednak tretman svake žrtve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво