Ružić: Radimo na unapređenju položaja manjina

Predložene izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina su "korak dalje" u unapređenju položaja manjinskih zajednica u Srbiji i jedan od najvažnijih jer se odnosi na obrazovanje, kulturu, javno informisanje i korišćenje jezika, rečeno je na okruglom stolu u Beogradu.

Rad na poboljšanju položaja manjina obaveza je svih, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, podsetivši da više od 13 odsto stanovnika Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina.

Navodi da se radi na propisima o – matičnim knjigama, službenoj upotrebi jezika i pisma, unapređenju vođenja posebnog biračkog spiska...

"Ove godine slede izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Težimo poboljšanju pozicije Nacionalnih saveta, smanjenju preterane politizacije, transparentnom finansiranju...", rekao je Ružić.

Dodaje da očekuje konstruktivne predloge kako bi se zakon što pre našao pred Skupštinom.

Kako kaže, najvažnije je da se unapredi vođenje biračkog spiska, koji će biti ažuriran i postaće deo jedinstvenog biračkog spiska.

"Pozivam sve pripadnike manjine da se upišu u poseban birački spisak i učestvuju u kreiranju politika koji se odnose na njihov položaj", rekao je ministar.

Direktor Jukoma Milan Antonijević rekao je da je predlog novog zakona "korak dalje", ali da je najvažnija njegova primena u praksi.

"Mi već više od 20 godina pratimo položaj manjina i mogu dati pozitivnu ocenu o predloženim izmenama i dopunama. Akcioni plan za manjine i akcioni plan za Poglavlje 23 jasno stavlja pred Srbiju veliki broj obaveza. Nacionalni saveti imaju određene primedbe, razgovaraćemo sa njima", rekao je Antonijević.

"Prava manjina ne znače manja prava većine"  

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio podvukao je važnost iskrene diskusije o poboljšanju položaju manjina, što je, kako kaže, proces koji se nikada ne završava.

"Ovo je veoma dobar zakon koji je napisala Srbija za svoje stanovnike. Ohrabrujem sve da se pridruže, da radimo zajedno, to je ključno", rekao je Oricio.

Šef misije Saveta evrope u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da ljudska vrsta raste kroz toleranciju i inkluzivnost, te podvukao da veća prava manjina ne znače manja prava većine.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal rekao je da će budući zakon omogućiti svim stanovnicima da im Srbija postane dom.

Navodi da nacionalni saveti imaju zamerke na neke delove koji se odnose na kulturu i javno informisanje, ali da će nakon rasprave ovo biti zakon koji će olakšati put ka EU.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. apr 2018, 14:37)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Ljudi, pa Srbi su u svojoj zemlji manjina i po pravima za život.